Batchgewijs aanpassingen aanbrengen op je foto’s kan een belangrijke manier zijn om tijd uit te sparen. Veel mensen doorlopen één-op-één hun foto’s en ‘ontwikkelen’ die dan. Vooral wanneer je in RAW fotografeert is het ontwikkelen nodig. Wanneer je in JPG fotografeert doet je fotocamera dat voor je maar zoals het woord RAW al aangeeft, gebeurt dat hier niet. Net als vroeger in de doka moet je dus na het fotograferen zelf de foto ontwikkelen tot een optimaal resultaat. Je negatief (het RAW bestand) ziet er meteen nadat je het overgezet hebt naar je computer over het algemeen erg vlak en flauw uit en dus pas je als eerste de wat meer algemene zaken aan als witbalans, belichting, contrast, e.d.
In die gevallen dat je fouten hebt gemaakt in de belichting laat RAW zelfs daar behoorlijke aanpassingen mogelijk maar net als het rechtzetten van foto’s of een uitsnede maken (crop) zijn dit acties die je alleen op individuele foto’s toepast. Dat laat ik hier even buiten beschouwing , vandaag concentreer ik me op de algemene zaken die je voor al je nieuwe foto’s wilt instellen of voor grote groepen foto’s (die onder dezelfde omstandigheden zijn gemaakt, een sportwedstrijd bijvoorbeeld).
Batchgewijs
ontwikkelen dus
Alle moderne fotomanagers hebben mogelijkheden om groepsgewijs foto’s te bewerken, ook Lightroom (Classic) want het individueel bewerken van alle nieuw binnengekomen foto’s is te arbeidsintensief voor de meesten van ons. Met een zogenaamde ‘Ontwikkelvoorinstelling’ kun je grote groepen foto’s ontwikkelen op het moment dat je ze van de fotokaart of camera naar de computer binnenhaalt zonder enige menselijke tussenkomst. Omdat de meeste foto’s van elkaar verschillen (ook wanneer ze in dezelfde omstandigheden zijn gemaakt) ben je er in de meeste gevallen dan nog niet maar je hebt dan wel een veel betere startpositie. De puntjes op de i kun je vervolgens zetten door finetuning van de foto’s met de hoogste sterwaardering (over deze efficiencymaatregel schreef ik eerder al eens hier).
Lightroom
voorinstelling maken
In Lightroom zijn een aantal standaard ontwikkelvoorinstellingen beschikbaar en mijn advies is om die zeker eens uit te proberen. Dat gaat in de Ontwikkelmodule en het scherm aan de linkerhand onder ‘Voorinstellingen’.
Je kunt ook je eigen voorinstellingen maken door een foto naar je smaak te ontwikkelen en dan op het + teken te klikken in het scherm ‘Voorinstellingen’. Geef hem een passende naam en je kunt deze voorinstelling later weer gebruiken op een andere foto.
Nog leuker is om deze voorinstelling op een hele set foto’s tegelijk toe te passen. Daarvoor schakel je eerst naar de Bibliotheekmode. Daar selecteer je alle foto’s die je dezelfde ‘behandeling’ wilt geven. Vervolgens selecteer je de gewenste voorinstelling uit het lijstje ‘Voorinstellingen’ in het rechtervenster onder ‘Snel ontwikkelen’.
Tenslotte kun je de efficiency nog verder verhogen door een dergelijke ontwikkel-voorinstelling op te nemen in de ’Voorinstelling voor importeren’. Hier schreef ik eerder een uitgebreid artikel over (inclusief een downloadbare whitepaper): Link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten