Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

dinsdag 1 april 2014

Lightroom Splash Screen aanpassen

Wanneer je Lightroom opstart zie je normaal gesproken allereerst het zogenaamde splash-screen of opstartscherm:

Nu geloof ik niet dat het beeld als zodanig vertragend werkt bij het opstarten van Lightroom maar mocht je er desondanks niet op zitten te wachten dan kun je hem uiteraard uitschakelen. Ga daarvoor naar het menu ‘Bewerken’ en dan naar ‘Voorkeuren’:

Vink de optie ‘Splash-screen tonen bij opstarten’ uit. Bevestig met OK. De volgende keer zal het scherm niet meer getoond worden bij het opstarten van Lightroom.

Echter is het misschien leuker om het scherm te vervangen door een eigen beeld?
Vooral als er regelmatig klanten met je meekijken is dat wellicht nog wel een betere optie dan hem uitschakelen. Net als waarom je waarschijnlijk ook een zogenaamd naamplaatje zult hebben ingesteld:

Hier staat normaal gesproken ‘Lightroom’ maar Via menu ‘Bewerken’ en dan ‘Naamplaatje instellen’ kun je hier iedere willekeurige andere tekst plaatsen.
Terug naar ons splash-screen. Vanaf versie 5 is het in Lightroom mogelijk om hier een eigen afbeelding voor te nemen in twee simpele stappen:
  • Zorg er voor dat het gewenste plaatje de juiste afmetingen heeft, namelijk 900 x 600 pixiels
  • En sla het bestand vervolgens op in de juiste folder
Je kunt uiteraard Photoshop gebruiken om je foto in het juiste formaat te krijgen maar omdat ik er niet van uit mag gaan dat iedereen daarover beschikt volgt hier een beschrijving met Microsoft Paint:
Open een geschikte foto in Paint en klik op ‘Formaat wijzigen’:

Er opent nu een venster, klik daarin als eerste ‘Pixels’ aan en vul daarna 900 en 600 in bij de vensters daaronder. Bevestig met OK en sla de foto op onder een andere naam indien je het oorspronkelijke bestand niet wilt overschrijven. De naam van het nieuwe bestand doet er overigens niet toe.
Nu is het zaak om de foto in de juiste folder op te slaan. Niet bij iedereen staat het op dezelfde plek dus het gemakkelijkst is om via Lightroom te kijken waar de folder is. Ga in het menu ‘Bewerken’ naar ‘Voorkeuren’ en open daar de tab ‘Voorinstellingen’:


NB1: Mocht je de Voorinstellingen bij de catalogus opslaan, schakel deze optie dan tijdelijk even uit door hem uit te vinken, anders kom je in de verkeerde map terecht…
Klik nu op de knop ‘Lightroom voorinstellingenmap tonen’ die je vervolgens naar de juiste folder brengt.
NB2: Nu kun je de optie die je bij NB1 uit had gevinkt weer aanzetten . Sluit Lightroom daarna af.

Open de Lightroom Folder en zoek de ‘Splash Screen’ folder. Wanneer die er niet is maak hem dan aan. Open deze folder en plaats het eerder aangemaakte bestand er in:

Start Lightroom nu weer op en je zult zien dat ditmaal je eigen splash screen wordt getoond:

Je kunt ook met transparanten experimenteren. Gebruik in dat geval dan het PNG formaat. Je zult overigens zien dat het niet volledig transparant wordt omdat Lightroom een soort grijze achtergrond aanhoudt.

NB: In de blog vallen de afbeeldingen deels weg. Daarom heb ik het artikel ook even als PDF beschikbaar gemaakt: link

Geen opmerkingen: