Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

zondag 29 juni 2008

Heimwee naar PixVue..


Vroeger, in het XP (en voor RAW) tijdperk beheerde ik de meta data gegevens (wie, wat, waar, wanneer) van m'n foto's (al dan niet batchgewijsv voor een hele serie nieuwe foto's tegelijk) met behulp van PixVue. Een geweldig en bovendien gratis programma dat altijd snel voorhanden was dankzij het contextmenu onder de rechtermuisknop, 'gewoon' in de Windows verkenner waar ik toch al het organiseerwerk rondom m'n foto's deed in folders en subfolders.

Eigenlijk had PixVue zo'n beetje alles wat ik nodig had:

  • Behalve de IPTC header werd ook het XMP deel van de foto aangepast met de wijzigingen (toekomstbestendig)
  • Je kon sjablonen aanmaken voor toekomstig hergebruik (copyright gegevens e.d. die je eigenlijk op al je foto's wilt toepassen. Een sjabloon werkt dan lekker snel)
  • Niet alleen JPG's kon je bewerken maar ook RAW bestanden, althans NEF..
  En hoewel ik wel een paar verbeteringen zou willen (ondersteuning voor andere RAW formaten waaronder DNG en dat het ook werkt onder de nieuwere besturingssystemen...) is de ontwikkeling van de applicatie inmiddels gestopt.

  Ik ben dus genoodzaakt om me te oriĆ«nteren op iets anders en ik heb ondermeer gekeken naar Microsoft Photo Info. En hoewel deze ook gratis is wordt ook daarin DNG niet ondersteund terwijl ik geloof dat dat de toekomst is. 
  Er kunnen helaas ook geen meta data templates (sjablonen) worden aangemaakt. Er kan dus minder mee dan met PixVue en het is daarmee dus niet echt een vooruitgang.

  Een verbeterde versie van Photo Info was ons beloofd en inderdaad kwam Microsoft met de 'Pro Photo Tools'. Echter blijkt deze op het gebied van meta data alleen maar uitbreiding te hebben gekregen op het gebied van GPS (locatie) gegevens. Ook met dit programma kunnen dus geen templates (sjablonen) worden aangemaakt en daardoor voegt 'Pro Photo Tools' voor mij niets toe ten opzichte van 'Photo Info'.

  Het wachten is dus totdat iemand de handschoen oppakt, ViewNX wellicht?

  Geen opmerkingen: