Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

vrijdag 28 mei 2021

Foto's beoordelen

 


Meermalen schreef ik op deze blog over hoe je foto’s kunt beoordelen maar dat betrof eigenlijk altijd de meer ‘technische invalshoeken’. Welke functies zijn ervoor beschikbaar bijvoorbeeld in de programma’s die je gebruikt, waarom is het belangrijk om je foto’s een (ster)waardering te geven of hoe pas je een consistente methode toe zodat een waardering vandaag vergelijkbaar is met die van vorig- of volgend jaar. Deze artikelen heb ik aan het eind van dit artikel even in een overzichtje opgenomen, mocht je daar (ook) in ge├»nteresseerd zijn.

Belangrijk in het beoordelingsproces is natuurlijk dat je allereerst in staat bent om te bepalen welke foto, uit een reeks bijvoorbeeld, nu de beste is. Of kunt verwoorden waarom een foto een grotere aantrekkingskracht op je heeft dan een andere.

De meeste mensen zullen wel in staat zijn om een keuze te maken tussen twee verschillende foto’s maar het blijkt lastiger om het waarom te beantwoorden. Toch kun je dit voor een belangrijk deel leren en oefenen. Door met anderen over foto’s te praten bijvoorbeeld, in fotoclubs gebeurt dat veel. Ik vind de ‘Aarsman collectie’, een column in de  Volkskrant van oud fotograaf Hans Aarsman, zelf heel leerzaam als het op kijken naar foto’s aankomt. Iedere week bespreekt hij een foto en hem vallen de kleinste details op. Veel van zijn besprekingen kun je online terugvinden.

Er is ook een boek van uitgebracht maar die heb ik (nog) niet gelezen: 


Momenteel ben ik wel bezig met een ander boek, ‘Looking at Photographs’ van John Szarkowski: 


Dit is een soort standaardwerk die op veel foto-opleidingen (sinds de jaren zeventig) gebruikt wordt om studenten te leren kijken naar foto’s. Dit aan de hand van 100 foto’s uit de collectie van het Museum of Modern Art van New York. Het betreft voornamelijk Amerikaanse fotografen waarvan het werk wordt besproken en het is heel leerzaam. Aan de rechterkant een foto en aan de linkerkant tekst. Heel vaak beschrijft die tekst waarom de foto in de collectie van het museum is opgenomen, waarom het een bijzondere opname is en welke zaken daarbij een rol spelen.


Gerelateerde artikelen (op deze blog):

Consistent waarderen

Wees je eigen jury

Wijziging in m’n (ster)waarderingssysteem

Hoe worstel je je door al die vakantiefoto’s?

Mooie foto’s zoeken

Geef je foto’s altijd een sterwaardering mee, desnoods een hele simpele!

Waardeer je foto’s en pas daarom een rating systeem toe

 

Geen opmerkingen: