Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

dinsdag 3 november 2020

Trefwoorden in Lightroom


Er valt een hoop te vertellen over trefwoorden in combinatie met Lightroom (classic) en dat heb ik dan ook al een aantal malen gedaan. Zo schreef ik in 2018 al eens over ‘
helpertrefwoorden’:'Helpertrefwoorden zijn keywords die helpen om je workflow gecontroleerd te doorlopen. Het trefwoord '@nog_geen_namen' bijvoorbeeld heb ik opgenomen in een slimme verzameling die 'Namen van personen toevoegen' heet. Die bekijk ik af en toe en dan voeg ik de namen toe aan het aantal foto's waarvoor ik op dat moment tijd heb. Daarna verwijder ik het betreffende helpertrefwoord.

Datzelfde jaar schreef ik over hoe hiĆ«rarchische trefwoorden kunnen helpen bij het (re)organiseren van je trefwoorden. 


Een paar jaar eerder, in 2014 alweer, een artikel over
de verschillende manieren waarop je in Lightroom trefwoorden aan foto’s toe kunt voegen:  1. Met het Trefwoord paneel
  2. Met de spuitbus
  3. Via het Import menu

In 2008, al weer heel lang geleden, een artikel over het consistent (en slim) gebruik van bepaalde trefwoorden en vooral het contextualiseren ervan: Hier gaat het vooral om wanneer je foto's wilt verkopen via een stockbureau. Dan is het belangrijk dat de juiste foto naar boven komt bij een bepaalde zoekterm maar ook dat je trefwoordenvervuiling wilt tegengaan. De zoekmachine zou slim genoeg moeten zijn om bepaalde vervoegingen als meervoud zelf te herkennen.

Geen opmerkingen: