Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

dinsdag 2 oktober 2018

RAW bestanden extraheren uit DNG bestanden


In een recent forumgesprek werd ik getriggerd over de mogelijkheden van het DNG formaat om het originele RAW bestand volledig in te sluiten. De opmerking had betrekking op het weer extraheren van dit originele bestand uit een DNG bestand (onder het mom van "als je ergens iets in stopt wil je het er tenslotte ook weer uit kunnen halen").

Lightroom lijkt hier geen optie voor te hebben hoewel je er wel DNG’s mee kunt genereren, ook inclusief het insluiten van het originele RAW bestand. Voor het extraheren van het originele bestand uit een dergelijke DNG heb je dus additionele software nodig zoals de DNG converter van Adobe.

De gratis DNG converter van Adobe heeft deze optie namelijk wel, althans versie 10.4.0.976 die ik in augustus 2018 installeerde:

Helemaal onderin het startscherm is de knop ‘Extraheren’ te vinden. Wanneer je die aanklikt kun je een map met bronbestanden selecteren plus een map waar je de ingesloten RAW bestanden naar toe wilt uitpakken. Je kunt dus met meerdere bestanden tegelijk doen:

Veel opties kent dit scherm niet. Selecteer de gewenste mappen en klik op ‘Extraheren’:

Er volgt netjes een bevestiging wanneer het proces is afgesloten en inderdaad zijn er NEF bestanden gegenereerd (In mijn situatie betreffen het Nikon RAW bestanden).

Belangrijk om te weten is dat dit natuurlijk alleen werkt wanneer het originele RAW bestand ook daadwerkelijk in de DNG ingesloten is. Omdat het bestand daar veel groter van wordt zullen de meeste mensen hier overigens niet standaard voor kiezen. Het DNG formaat slaat de fotografische RAW informatie tenslotte al RAW op waardoor het enigszins dubbel zou zijn. 
Toch kiezen bepaalde fotografen ervoor om het oorspronkelijke RAW bestand in te sluiten, bijvoorbeeld omdat ze niet op één paard willen gokken. 

Het DNG formaat is weliswaar open gedocumenteerd en kent veel voordelen ten opzichte van de proprietary RAW formaten maar wellicht blijkt in de toekomst dat het toch nadelen heeft. Op deze manier kun je dus de stap terug maken mocht dat nodig zijn zonder nu concessies te doen aan het beheer van je bestanden met de voordelen van DNG. 
Zou je de RAW bestanden in een separate structuur  onderbrengen dan brengt dit veel extra beheerlast met zich mee. Dit nadeel heb je dus niet wanneer je het bestand integreert in de DNG.

Terug naar m'n test. Op het oog komen de bestanden overeen:

Het origineel is 52,3 MB

De Geëxtraheerde versie is ook 52,3 MB

Om de bestanden toch wat beter met elkaar te vergelijken heb ik Nikon’s ViewNX-i geïnstalleerd. Deze applicatie blijkt met beide RAW versies prima overweg te kunnen, zowel het originele NEF als het uit de DNG geëxtraheerde versie.

Om helemaal zeker te zijn dat de geëxtraheerde versie van het bestand overeenkomt met het origineel heb ik de hashwaardes berekend en die komen ook overeen:

Conclusie:
Mijn conclusie is dan ook dat beide bestanden identiek zijn. 

Daarmee is het opslaan van het originele RAW bestand binnen de DNG ‘container’ dus een bruikbare optie. Je kunt ze eenvoudig opnemen in de DNG met behulp van Lightroom of de (gratis) DNG converter. Wanneer je ze weer wilt extraheren kun je daar (zonder kosten) de DNG converter van Adobe voor gebruiken en het kan met veel bestanden tegelijk.
Geen opmerkingen: