Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

dinsdag 1 november 2016

Geluidsopname’s toevoegen aan foto’s in Lightroom

Veel mensen weten niet dat je een audiofragment kunt toevoegen aan een foto in je Lightroom catalogus. Waarschijnlijk heeft dat (mede) te maken met het feit dat het enigszins ‘verstopt’ is maar voor bepaalde toepassingen is het erg leuk om te gebruiken.

Adobe heeft de functie helaas (nog) niet erg uitgewerkt:
  • Zo kent Lightroom zelf geen audio-opname functionaliteit en heb je daar dus een apart programmaatje voor nodig dat geluid kan opnemen, een audiorecorder. 
  • Wav is het enig audioformaat dat Lightroom herkent. Je audiorecorder moet dus in dit formaat kunnen opnemen
  • Het audiofragment dat je hebt opgenomen moet je dezelfde naam geven als de foto waar het geluidsfragment bij hoort
  • En als laatste moet het audiofragment in dezelfde folder (map) worden opgeslagen als het fotobestand

Kortom, het is enigszins omslachtig maar wanneer je de toegevoegde waarde eenmaal ziet, zul je vanzelf de handigheid opdoen om het snel te kunnen.

Wanneer aan de vier beschreven voorwaarden is voldaan, ‘ziet’ Lightroom het geluidsfragment en kun je vanuit het Lightroomscherm, bij de foto, het geluidsfragment afspelen:


Tussen het veld 'Datum metagegevens' en 'Classificatiebestand' wordt automatisch een nieuw veld zichtbaar: ‘Audiobestand’. Door op het pijltje rechts naast dit veld te klikken kun je de opname direct vanuit Lightroom afspelen! (zet wel even je luidspreker aan...)

Hieronder kijken we met Windows Explorer of Mac Finder in een folder met twee foto’s, ieder met een geluidsfragment. De ene in het WAV formaat en de ander in M4a formaat. Alleen de foto waar een WAV bestand bij hoort wordt in Lightroom zichtbaar:

Wanneer ik in Lightroom van de eerste naar de tweede foto navigeer, dan verdwijnt het ‘Audiobestand’ veld dan ook. Wel consistent maar het zou natuurlijk mooier zijn wanneer Lightroom met meerdere audioformaten overweg kan. 

Behalve dat Lightroom dus eisen stelt aan het bestandsformaat (dient WAV te zijn) biedt het ook nog geen functie om de opname, het opslaan en de naamgeving af te handelen. Een beetje ‘gedoe’ dus maar er zijn wel hele leuke toepassingen voor!

Een praktijkvoorbeeld van zo’n toepassing is wanneer je je (groot)ouders iets laat vertellen over oude foto’s (Die je bijvoorbeeld net gescand hebt). Behalve de inhoudelijk informatie over de personen en situaties op de foto’s is het ook leuk om het stemgeluid te horen van een naaste die er bij aanwezig is geweest.

Omdat je in Lightroom (nog) geen audio opname's kunt maen heb je daar dus nog een separate audiorecorder nodig, een die in .wav formaat kan opslaan. Audacity is een voorbeeld van zo’n programma. Het is Open Source en beschikbaar voor verschillende platforms als Windows, Mac en Linux:


Geen opmerkingen: