Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

donderdag 1 december 2016

Wat gebeurt er met mijn foto’s op internet?

Er zijn diensten die je kunnen je helpen om 'in control' te komen (of te blijven) over jouw foto’s op internet. Hier een korte blik op een aantal van deze diensten: Pixsy, PicScout, Phototracker en Signili.

PIXSY


Pixsy is een nieuwe dienst waar je terecht kunt om te zien of foto’s van jou elders worden gebruikt. Wanneer dat het geval blijkt (en dat niet de bedoeling is) kun je met behulp van Pixsy desgewenst meteen (juridische) actie ondernemen.

Het is (nog) op uitnodiging maar daar kun je je zelf voor aanmelden en dat heb ik dan ook gedaan. Een paar dagen later kreeg ik toegang. Het gebruik van de dienst is nog gratis, althans tot 5000 foto’s, maar zodra ze succesvol worden gaan ze 50% commissie rekenen voor de compensatie die voor je binnengehaald wordt. Er staan 3 modellen beschreven maar die lijken mij nog vrij prijzig.

Je kunt diverse eigen bronnen instellen die Pixsy moet ‘bewaken’, Flickr, Photoshelter, Instagram, 550px, Tumblr e.d. Daarnaast kun je foto’s uploaden:


Veel mensen zullen Facebook gebruiken om foto’s te delen. Dat is daarmee dan ook een bron waar potentieel heel gemakkelijk uit gestolen kan worden. Helaas kan Pixsy die (nog) niet gebruiken. Hier zul je de betreffende foto’s dus handmatig moeten uploaden. Dat kan overigens wel in een batch en hoeft dus niet foto voor foto.

Hoe goed de dienst is kan ik nog niet beoordelen. Ik heb een aantal steekproeven genomen met foto’s waarvan ik weet dat die elders op websites staan (basketbalclub, school, coderdojo, etc) maar die worden niet gevonden, of althans niet aan mij teruggekoppeld. Pisxy weet natuurlijk niet dat deze foto's daar legitiem staan en zou me minstens een terugkoppeling moeten geven. Genoemde foto’s staan op traditionele sites, facebookpagina’s en Flickr, niet achter een inlog.

Ik heb Pixsy gevraagd hoe het werkt en ze geven niet meer aan dan dat ze een beeldherkenningsalgoritme gebruiken. Waarin die (het algoritme) verschilt van bijvoorbeeld google image search geven ze  niet aan. De functionaliteit van Pixsy is wel duidelijk rijker dan image search omdat je er een aantal van je eigen bronnen aan kunt koppelen en deze dan door Pixsy bewaakt worden zonder menselijke tussenkomst. Het zou dan wel mooi zijn wanneer de dienst je foto’s dan ook daadwerkelijk kan vinden. Een steekproef met Google’s image search gaf betere resultaten. Die vond ook niet alles maar wel een deel van de foto’s in m’n Pixsy steekproef.

Je kunt in het beheerscherm snel zien welke bron is gebruikt bij een bepaalde foto. Je kunt instellen hoe accuraat de match moet zijn. Wanneer je hem te laag instelt krijg je valse meldingen zoals hier te zien is:

PICSCOUT

Een andere dienst die op basis van beeldherkenningsalgoritmes werkt is Picscout.

Deze dienst is in 2009 door PLUS gekocht, een samenwerkingsverband van een aantal non-profit organisaties die zich als doel hebben gesteld het verbeteren van de communicatie rondom- en het beheer van beeldrechten. PLUS staat voor Photo Licensing Universal System.

Concreet voorbeeld is een klant die in het bezit is van een foto maar niet weet of hij die mag gebruiken voor zijn website. Hij of zij kan dan op www.plusregistry.org informatie over de licentievoorwaarden vinden. Wanneer er onvoldoende gegevens bekend zijn over de betreffende foto kan die bij PicScout worden geüpload en die zoekt dan of de foto kan worden gevonden (en van wie die is). 
PicScout lijkt dus een concurrent voor Pixsy maar ik weet niet welke van de twee beter is. Een kleine steekproef bij Picscout levert niet meteen betere resultaten op in ieder geval. Mijn eerste indruk voor dit soort diensten is dus nog niet overtuigend maar ik blijf zoeken. Ook tips van lezers hierover zijn van harte welkom!

Een alternatief om je foto’s te vinden is met behulp van de metadata (zoals copyright gegevens) die je (hopelijk) in je foto’s hebt geïntegreerd maar ik ken geen diensten die deze techniek gebruiken. Er is wel een dienst die nog weer een andere techniek gebruikt, Signili

SIGNILISignili wijkt iets af van de andere besproken diensten omdat het een onzichtbaar watermerk in het fotobestand aanbrengt. Het gaat hier dus expliciet niet om het zichtbare watermerk zoals je dat vaak ziet bij foto’s op internet want die kun je over het algemeen vrij gemakkelijk verwijderen met Photoshop. 
In dit geval gaat het om een digitaal watermerk dat in het fotobestand wordt aangebracht voordat je die op je site (Facebook, Instagram o.i.d.) plaatst. Daarvoor moet je de originele foto dus eerst uploaden naar Signili en wanneer het watermerk door hen is aangebracht (dat duurt enkele seconden) kun je hem weer downloaden. Op het oog zie ik geen verschil tussen het origineel en de kopie maar het origineel blijkt 1 Kb kleiner en er zijn gegevens uit een aantal matedatavelden verdwenen: Copyrightstatus en de URL copyrightinfo bijvoorbeeld. Die waren bij het origineel beide gevuld maar in de kopie bleken te zijn verdwenen. Ik had juist verwacht bij een dergelijke dienst dat ze juist deze velden ongemoeid zouden laten…

Belangrijk hier is dat je niet het origineel maar alleen de kopie (dus met het watermerk) gebruikt op internet. Omdat het watermerk niet zichtbaar is zie je niet aan de foto welke van beide je moet gebruiken maar je kijkt naar de naam:
Signili doorzoekt continue het internet en wanneer ze daarbij tegen foto’s aanlopen die voorzien zijn van een Signili watermerk dan wordt de eigenaar van die foto daarvan in kennis gesteld met een e-mail met daarin een link naar de verdachte foto.

Ook hier heb ik een kleine test uitgevoerd maar tot op heden geen resultaat…
Bovendien is het idee van Signili nogal arbeidsintensief waardoor het voor de ‘grootverbruikers’ onder ons waarschijnlijk niet interessant is. Wellicht wordt het interessanter wanneer er plugins komen voor bijvoorbeeld Lightroom die het watermerk aan geëxporteerde foto's mee kunnen geven.

PHOTOTRACKER LITEVlak voor publicatie van dit artikel werd ik geattendeerd op deze dienst, die qua werking nog weer iets afwijkt van de vorige drie. Eigenlijk is een zogenaamde metazoekmachine omdat hij volledig gebruik maakt van vier andere diensten, namelijk Google image search, Bing overeenkomende afbeelding zoeken, Yandex image search en Tiny Eye Reverse Image search. Zelf voegt Phototracker Lite dus niets toe behalve dat het gemakkelijker is om je zoekvraag op 1 plek neer te leggen in plaats van vier verschillende.

Phototracker Lite is een zogenaamde extensie en nestelt zich in je internetbrowser. Hij is
beschikbaar voor de volgende browsers: Chrome, Opera, Vivaldi en Yandex en je kunt hem hier downloaden en installeren.

Wanneer je hem hebt geïnstalleerd zie je rechts bovenin je browser een vergrootglas waarin je kunt instellen welke van de zoekdiensten je wilt gebruiken.


Nu  kun je op een willekeurige foto die je op internet ziet rechtsklikken om te kijken of die ook elders voorkomt:


Hoewel Phototracker dus voor jou in 4 verschillende zoekmachines zoekt is het toch enigszins omslachtig. Jouw foto's die lokaal staan bijvoorbeeld kun je niet eerder gebruiken dan wanneer je ze eerst ergens online neerzet. Uiteraard heb ik even getest wat er gebeurt wanneer ik een lokale afbeelding open in m'n webbrowser maar dan is het contextmenu 'Look up this pic' inderdaad niet beschikbaar:
CONCLUSIE

Van de drie besproken diensten lijkt Pixsy me nog de veelbelovendste omdat die jouw bronnen kan bewaken. Een min-of-meer geautomatiseerde dienst dus waar je weinig werk aan hebt. De dienst moet dan natuurlijk wel jouw foto’s op internet vinden die onrechtmatig gebruikt worden en daar ben ik nog niet overtuigd. Van geen van de besproken diensten overigens.

Kortom, naarmate deze diensten beter worden zullen ze steeds interessanter worden om te gaan gebruiken. Ik ga er dan ook van uit dat ik later op deze materie terug zal komen.
Intussen blijven reacties van anderen met dit soort diensten van harte welkom!

1 opmerking:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.