Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

dinsdag 16 april 2013

Adobe brengt bèta van Lightroom 5 uit


Twee weken nadat ik Lightroom 4.4 heb gekocht wordt de bèta voor versie 5 uitgebracht...
Binnenkort zal de definitieve versie wel uitkomen en dat betekent dus opnieuw de portemonnee trekken. Goed voor de economie zullen we maar zeggen.

Nu, voordat het zover is maar eens even kijken naar wat de nieuwe versie ons te bieden heeft. Adobe geeft aan dat er meer dan 50 verbeteringen in verwerkt zijn maar daar zitten geen belangwekkende zaken tussen zoals met de GPS functionaliteit in versie 4.

Hier in ieder geval alvast tien concrete verbeteringen op een rijtje:


Voorinstellingen voor lay-outs bewaren
De eigen indelingen van pagina's (in de boek module) kun je in de nieuwe versie nu bewerken en bewaren voor later (her)gebruik. Een welkome aanvulling voor de mensen die veel met boeken werken.

Smart previews / Slimme voorvertoning
Weliswaar hoefde je media niet altijd online te zijn om er in LR iets mee te kunnen maar de bewerkingen beperkten zich tot vooral de bibliotheek modus. Het toevoegen van keywords e.d. Met Smart Previews is het echter ook mogelijk om 'echte' bewerkingen te doen op offline foto’s
(Menu/Bibliotheek/Voorvertoning/Slimme voorvertoningen maken)

Visualize spot / Vlekken visualiseren
Dit is een uitbreiding op de spot removal tool (retoucheertool): De optie ‘vlekken visualiseren’ (onder de foto) geeft in zwart/wit een veel duidelijker beeld van de (sensor)vlekken. Je mist ze hierdoor veel minder snel als je aan het retoucheren bent.

Switchen tussen bibliotheek module en ontwikkel module is veel sneller geworden

Foto/video Diashow
Het is nu mogelijk om video en fotomateriaal gezamenlijk en door elkaar heen in één slideshow te gebruiken

Ondersteuning van PNG
Geen wereldschokkende verbetering maar toch handig. PNG is inmiddels een veelgebruikt formaat en het is handig dat Lightroom die nu ook ondersteund

Full Screen optie
Met de F toets, Handig!

Radial Filter / Radiaal Filter 
Hiermee kun je bepaalde onderdelen van de foto er ‘uit laten springen’. Het lijkt wel een beetje op de populaire Postcard vignette effect maar die bleek eigenlijk alleen bruikbaar voor onderwerpen die zich precies in het midden van het beeld bevonden. M.b.v. Radial filter kan hetzelfde effect worden bereikt op andere en/of meerdere plekken in het beeld. Ook kunnen andere effecten worden gebruikt naast helderheid zoals scherpte. Je stelt in wat je wilt en klikt dan op het beeld.  Je sleept vervolgens om de grootte te bepalen. De optie zit tussen de adjustment brush en de graduated filter is en de werking is vergelijkbaar. Het hele beeld wordt lichter, donkerder, scherper, onscherper, behalve dat deel wat je gemarkeerd hebt.

Automatische perspectief correctie
Eigenlijk zijn dit een aantal geavanceerde verbeteringen binnen het ‘lenscorrectie’ deel. Je kunt bijvoorbeeld ‘vallende gebouwen’ snel en eenvoudig weer recht zetten. De volledig automatische stand werkt erg goed maar je kunt ook nog met de hand finetunen. Het werkt stukken sneller en eenvoudiger dan met de crop tool waar je tot nog toe aan vast zat om dit te realiseren.

Advanced healing brush / Kloonstempel
De optie waar de meeste fotografen op hebben gewacht waarschijnlijk. Wederom een uitbreiding op de retoucheertool. Om andere zaken dan vlekjes te verwijderen moesten fotografen meestal terug naar Photoshop maar dat is hiermee dus niet meer nodig.
Adobe heeft deze website in het leven geroepen waar je meer informatie kunt vinden.

En hier kun je de bèta van Lightroom 5 zelf downloaden (de installer geeft je ook de optie om de Nederlandse versie te installeren!). De bèta blijft werken tot 30 juni 2013 en dat is vermoedelijk dan ook meteen de datum waarop de officiële versie uit zal komen.  


Wil je zelf nog even iets van Lightroom zien dan kun je het natuurlijk net als mij downloaden via bovengenoemde link. 



Geen opmerkingen: