Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

woensdag 6 juni 2018

Uitroeptekens en vraagtekens in Lightroom



In Lightroom roepen de uitroep- en vraagtekens soms zelf vraagtekens op. Waar staan ze precies voor en wat moet je ermee? 
  • Er zijn 3 verschillende soorten uitroeptekens
  • Er is 1 vraagteken

Uitroepteken met drie liggende streepjes binnen een rechthoekig grijs kader.

Als je met je muis over de uitroepteken ‘hovert’ dan wordt onderstaande tekst (tooltip) zichtbaar:



Wanneer je op de uitroepteken klikt verschijnt onderstaande dialoogscherm:

Als je zorgvuldig leest zie je wat de consequenties van je keuze zijn:
  • De eerste optie kies je wanneer je buiten Lightroom om zaken aan de foto hebt gewijzigd en dat je die wilt bewaren. Met deze optie wordt de catalogus ‘bijgewerkt’ met deze instellingen. 
  • De tweede optie is net andersom. Hier kies je voor wanneer je de instellingen zoals die in Lightroom zichtbaar zijn, wilt behouden. De consequentie is dat de aanpassingen die je buiten Lightroom om hebt uitgevoerd op deze foto, verloren zullen gaan. 
  • Bij de derde optie maak je geen keuze en blijft de situatie in stand, dat wil zeggen dat er een discrepantie is tussen de Lightroom database en de informatie in het werkelijke fotobestand (of sidecar bestand) 
Uitroepteken binnen een zwarte circel 

Lightroom heeft problemen om dit bestand te lezen, bijvoorbeeld doordat het bestand corrupt is geraakt.


Als je over het uitroepteken ‘hovert’ zie je bovenstaande tekst. Wanneer je er klikt verschijnt onderstaande melding:

Dit is een zorgwekkende melding omdat het geen verklaring biedt voor het waarom. 

Meestal zul je in dit geval de foto (of foto’s) vanuit een back-up terug zetten (en de corrupte bestanden vervangen). 

Daarnaast is het dus verstandig om een zoektocht uit te zetten naar waarom de bestanden corrupt zijn geraakt. Vaak betreft het een hardware probleem met bijvoorbeeld de harde schijf.

Enkel een uitroepteken in een rechthoekig wit kader


In dit geval ‘weet’ Lightroom niet meer waar het originele bestand staat. De link is als het ware verbroken. Als je met de muis over het uitroepteken ‘hovert’ zie je dit ook staan.

Zodra je op deze uitroepteken klikt verschijnt onderstaand dialoogscherm:

Mocht je weten waar je het bestand naar toe hebt verplaatst dan kun je voor de optie ‘Zoeken’ kiezen. Vervolgens navigeer je dan naar het betreffende bestand waarna het uitroepteken zal verdwijnen.

Mijn ervaring is echter dat het vaak niet tot een enkel bestand beperkt blijft omdat je bijvoorbeeld een folder met foto’s hebt verplaatst of een andere naam hebt gegeven. Op zich kan dit prima, zolang je dit maar binnen Lightroom doet!

Zodra je dit (per ongeluk) met de verkenner (Windows) of Finder (Mac) hebt gedaan weet Lightroom niet meer waar de folder is gebleven. In zo’n geval zie je in Lightroom dan ook een vraagteken bij de betreffende folder staan.

Vraagteken op Folder



In dit geval wordt er geen informatie getoond wanneer je met de muis over het vraagteken ‘hovert’ en ook niet wanneer je er op klikt of dubbelklikt. In het geval van een vraagteken op een folder dien je er met de rechtermuisknop op te klikken voordat de contextinformatie wordt getoond:

Dan krijg je 3 keuzes (en wanneer geen van drie je bevallen, klik je op een willekeurige plek elders in het scherm om het contextmenu af te sluiten):
  • De bovenste optie kies je wanneer je weet wat er met de betreffende map buiten Lightroom om is gebeurd. Stel dat je hem hebt hernoemd dan navigeer je naar de betreffende folder. Je zult zien dat de uitroeptekens die op alle foto’s staan in deze folder meteen zijn verdwenen. 
  • De middelste optie kies je wanneer je zeker weet dat de foto’s in een andere folder staan en dus al in Lightroom beschikbaar zijn. In dat geval schoon je de database van Lightroom op door deze 'wees'folder te verwijderen
  • De laatste optie is heeft niets van doen met het vraagteken. Het betreft slechts een optie uit het standaard contextmenu wanneer je rechtsklikt op een folder
Samenvattend: normaal gesproken zie je geen vraagtekens of uitroeptekens binnen Lightroom. Wanneer dat wel eens het geval is dan hoop ik dat je met deze informatie de juiste maatregelen kunt treffen zodat ze verdwijnen.

Geen opmerkingen: