Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

maandag 1 juli 2013

Metadata bij foto’s, handig! En wel om meerdere redenen...


Dat metadata bij foto’s handig is bij het organiseren van je foto’s en het later weer terugvinden wisten we al. Eerder schreef ik dat het ook zijn nut kan hebben in het geval je fotocamera gestolen wordt maar er bestaat dus nog een toepassing en dat is wanneer je een gebruikte fotocamera wilt kopen.

Levensduur

De levensduur van een camera wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mechanische onderdelen en de belangrijkste daarvan is de sluiter. Die kan maar een beperkt aantal malen open en dicht maar je kunt je voorstellen dat dit niet zo veel te maken heeft met hoe oud het toestel is. Een camera van 5 jaar kan wel aanmerkelijk minder foto’s hebben gemaakt dan een toestel van 2 jaar. Dit is vooral afhankelijk van wie het toestel gebruikt.

Het aantal malen dat de sluiter heeft gewerkt (er dus een foto is gemaakt) wordt uitgedrukt in ‘Shutter Counts’ of ‘Actuations” en bij de meeste moderne toestellen wordt de waarde ervan bijgehouden in de metadata van de foto’s die met het toestel gemaakt worden.

Allereerst wil je natuurlijk weten wat de levensduur is (hoeveel foto's je er mee kunt maken) van de camera die je op het oog hebt. Dat kan met de ‘Camera Shutter Life Expectancy Database’ op http://www.olegkikin.com/shutterlife/ :


Voor de Nikon D90 bijvoorbeeld geeft de database de volgende gegevens:

Het is dus geen absoluut aantal maar een bereik met bovenaan de pagina het gemiddelde.

Op de website Shuttercounter (http://www.shuttercounter.com/) kun je er vervolgens gemakkelijk achter komen hoeveel opnames de camera (welke je op het oog hebt) heeft gemaakt:


Maak een foto met het beoogde toestel. Upload vervolgens die foto. Je ziet dan een rapport vergelijkbaar als dit:


Dit toestel heeft blijkbaar 30.589 opnames gemaakt. 
We hadden gezien dat  de gemiddelde levensduur voor dit model zo’n 274.000 is. 

Je mag zelf de conclusie trekken of je dit exemplaar zou willen kopen of niet.

Geen opmerkingen: