Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

maandag 2 januari 2017

Met welke software kun je je foto’s van copyright informatie voorzien (en lezen)?


Copyrightinformatie die ‘ingebed’ is in je foto zorgt ervoor dat mensen een foto legaal kunnen gebruiken. In vrijwel alle landen is het verplicht dat een gebruiker van een foto eerst controleert of een foto van copyright informatie is voorzien voordat hij het gebruikt volgens de juiste voorwaarden.

Zowel om foto’s te voorzien van (copyright)informatie als om deze later weer in te kunnen zien heb je software nodig. 
Fotografen zullen vaak al wel software met hun camera meegeleverd hebben gekregen waarmee dit kan maar gebruikers (die de foto’s op internet vinden bijvoorbeeld) hebben die software vaak nog niet. Die groep kan een overzicht op IPTC.org gebruiken om software te vinden (ook gratis) waarmee ze de copyright gegevens kunnen inzien om zodoende te voldoen aan de wet- en regelgeving of om vooraf contact op kunnen nemen met de fotograaf.

IPTC staat voor International Press Telecommunications Council (zie ook wikipedia)  en zij hebben een overzicht gemaakt van 19 pakketten die momenteel verkrijgbaar zijn. Daar zit zowel commercieel als gratis te gebruiken software tussen. De lijst is hier te vinden:


IPTC probeert met dit overzicht dus zowel de maker van een foto als de gebruiker van foto’s te helpen en dan wel specifiek gericht op copyright. Ze hebben expliciet gekeken naar de volgende 4 IPTC velden (er zijn er namelijk nog veel meer*) zoals die in Lightroom getoond worden:


*De overige metadata velden in je foto’s kunnen je helpen met tal van zaken zoals:

1. om een foto gemakkelijk weer terug te kunnen vinden
2. dat het je later duidelijk is wie of wat er ook al weer precies op staat
3. je kunt je workflow er mee automatiseren (m.b.v. ‘helperkeywords’ bijvoorbeeld)


Dit soort metadata (IPTC) komt in tegenstelling tot EXIF metadata NIET automatisch in je foto’s terecht. Daar waar je camera ervoor zorgt dat gegevens als datum, sluitertijd, diafragma, gebruikte objectief, soms zelfs locatiegegevens (GPS), etc., etc. in je foto terecht komen (EXIF) moet je IPTC gegevens achteraf invoeren. Bepaalde software in dit overzicht kan in ook voor deze toepassingen gebruikt worden!

2 opmerkingen:

Silvervloot zei

Geachte Heer Moorlag, u schrijft . . .
Copyrightinformatie die ‘ingebed’ is in je foto zorgt ervoor dat mensen een foto legaal kunnen gebruiken..
Sorry, ik meen dat als je een copyright vermelding heb geplaatst dat mensen de foto dan "niet" mogen gebruiken.??

U heeft een prachtig stuk werk geleverd, een mooie site. Mijn complimenten!
Met groeten, Piet Hein Krom kromph@planet.nl

Roelof Moorlag zei

Dag Piet Hein,
Ik had het inderdaad anders moeten verwoorden. Copyrightinformatie laat toe dat je het beeld correct gebruikt. Soms kan dat zijn: alleen zien maar het kan ook zo zijn dat het prima vindt dat iemand anders het (voor een bepaalde toepassing) gebruikt. Zonder deze informatie weet je de bedoeling van de eigenaar niet en zul je heel snel fouten maken in het gebruik van een dergelijk beeld.

En bedankt natuurlijk voor het compliment!
Met vriendelijke groet,
Roelof Moorlag