Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

vrijdag 15 januari 2016

Nieuwe computer



Vlak voor kerst overleed mijn hoofdcomputer!

Dat komt altijd op een ongelukkig moment natuurlijk maar met vier jaar is dit eigenlijk ook veel te vroeg naar mijn mening. 
Toch bleek na grondige troubleshooting reanimatie niet verantwoord. 

De periode tussen kerst en oud en nieuw kon dan ook goed worden gebruikt ter oriëntatie op iets nieuws. Wellicht zijn mijn overwegingen ook interessant voor andere fotografen.

Moest het ditmaal een A-merk worden? Een Apple wellicht? Of toch zelf samenstellen? Keuzestress dus (een beetje).

Nu, ondanks dat ik sinds ruim een jaar naar alle tevredenheid werk met een MacBookPro ben ik toch nog niet klaar om mijn belangrijkste systeem voor Mac OS in te ruilen. Op m’n laptop voel ik me namelijk nog altijd op visite terwijl mijn Windows systeem als thuis voelt. Er zijn ook nog te veel applicaties die alleen op Windows draaien. Ja, ik weet het, daar zijn allerhande mogelijkheden voor maar toch...

En als ik dan over zou stappen naar een Mac, wat zou het dan moeten worden? Een Mac Pro spreekt me, vanuit fotografie perspectief, natuurlijk het meeste aan. Een krachtig en degelijk systeem maar wel erg duur. Het begint bij zo’n 3500,- euro en dat budget had ik, gezien het onverwacht moment waarop de vervangingsvraag zich voordeed, niet voorhanden.

Een A-merk Windows werkstation van Lenovo of Dell zou een alternatief kunnen zijn. De levensverwachting is daar naar verwachting groter dan de vier jaar die ik nu gehaald heb maar ook die systemen zijn behoorlijk duur. In ieder geval kosten ze meer dan ik van plan was om uit te geven.

Tenslotte zou ik opnieuw een systeem samen kunnen stellen maar na de beide voorgaande ervaringen (ook mijn vorig systeem heeft het maar vier jaar volgehouden) was ik op voorhand niet enthousiast. Mijn mening veranderde door het fenomeen Hackintosh. Dit zijn zelfbouwpc’s waarop het besturingssysteem van Apple kan worden geïnstalleerd. Ik hoef niet te benadrukken dat het voordeel hier vooral financieel van aard is.

Belangrijk bij een Hackintosh zijn de componenten waaruit het systeem wordt opgebouwd. Lang niet alle verkrijgbare hardware is namelijk geschikt omdat er geen ‘drivers’ voor beschikbaar zijn voor Mac OS. 

Er zijn gelukkig sites die een overzicht geven van hardware die wel compatibel is zoals http://www.tonymacx86.com/ :


Veel mensen hebben de beschreven componenten getest en goed bevonden. Grafische kaarten geoptimaliseerd voor Lightroom vind je er ook.

Je weet dus zeker dat onderdelen die je daar uitgezocht hebt ook daadwerkelijk optimaal met elkaar zullen samen werken en erg stabiel zullen zijn. Uiteraard kun je er ook ‘gewoon’ Windows op zetten maar mocht je je later bedenken dan is het prettig om te weten dat je er ook Mac OS op kunt zetten, of beide (in dualboot). En dat voor een fractie van de prijs. Een Hackintosh ‘Mac Pro’ kost nog niet de helft van een ‘echte’.
En omdat de componenten optimaal compatibel met elkaar zijn hoop ik dat een Hackintosh ook een langere levensduur zal hebben dan mijn beide vorige systemen…

Vanwege de feestdagen duurt het enige tijd voordat alle bestelde componenten binnen zijn en een nieuw systeem samengesteld kan worden. In al die tijd heb ik geen toegang tot mijn data omdat die op harde schijven staat die nog ingebouwd zijn in mijn oude PC. Uiteraard heb ik back-ups die ik kan raadplegen maar waarop ik geen mutaties wil aanbrengen. Dit om administratieve chaos te voorkomen. Ik kom er dus achter dat het helemaal niet handig is om ingebouwde harde schijven te hebben. 

Bij mijn oriëntatie op de Mac Pro viel me al op dat ook Apple ervan uit gaat dat je gebruik maakt van externe dataschijven. Een logisch uitgangspunt blijkbaar en een natuurlijk moment om dit ook maar te omarmen. Mijn keuze ging naar een Icy box:
De Icy box 141CL-u3 is een USB-3 dockingsstation en is geschikt voor max 4 harde schijven. Daar passen dus mooi mijn twee data schijven in (een fotoschijf en een voor de rest) plus de twee back-up-paren die ik (om-en-om) gebruik. Een review van de Icy Box zal ik later nog wel eens schrijven wanneer ik er wat ervaring mee heb opgedaan. In ieder geval is het handig om te weten dat je er expliciet rekening mee moet houden wanneer je een externe harde schijf aan wilt sluiten op zowel Windows systemen als Mac's. Wanneer je de schijf formatteert met het eXFAT bestandssysteem dan kun je hem op beide besturingssystemen gebruiken. Maak je al gebruik van NTFS geformatteerde schijven (en waar al data op staat) en je wilt hem toch op je Mac gebruiken, weet dan dat je de data wel kunt lezen maar niet (standaard) kunt wijzigen. Het eenvoudigste is om daar de software van Paragon voor te installeren. Dat kost je 20,- euro en scheelt een hoop geknutsel (het kan namelijk wel gratis zoals o.a. hier is beschreven).

De (relatief jonge) SSD die nog in mijn oude systeem zit ga ik als tweede harde schijf in het nieuwe systeem plaatsen. Dit om de Lightroom catalogus en Lightroom cache op te zetten ten behoeve van een optimale performance. 

Het feit dat de werkelijke foto bestanden op een externe (langzame) harde schijf staan heeft overigens nauwelijks invloed. In theorie althans. Wanneer de praktijk iets anders laat zien dan is dat weer een mooie aanleiding voor een volgende blog.

En nu dus maar eens zien hoe de ervaringen uitpakken met dit systeem en hoe lang die het vol gaat houden!


Geen opmerkingen: