Om er zelf iets mee te kunnen is allereerst een goed begrip nodig van de set en daarom neem ik hem stap-voor-stap door.
Het doel van John is om in een oogopslag te zien wat er nog moet gebeuren en wat al klaar is. Bijvoorbeeld het toekennen van copyright informatie en trefwoorden. Ook wil hij er zeker van zijn dat alle foto’s ontwikkeld zijn zonder hij de ‘badges’ van honderden foto’s hoeft te bestuderen:
De badge waaraan je kunt zien of een foto ontwikkeld is staat, net als de overige badges, rechtsonder de foto wanneer je die in gridview bekijkt. Er staat een + en een – teken in.
Ook wil John bewaken wanneer foto’s meer aandacht nodig hebben, kwaliteitscontrole zeg maar. En hij wil inzicht in de voortgang.
Zijn workflow start met een normale verzameling “0.00 Current work” waarin hij de foto’s sleept die hij wilt ‘behandelen’, bijvoorbeeld na een weekendje weg. (Je kunt er ook voor kiezen om alle foto’s standaard in deze collectie terecht te laten komen door deze mee te geven in de import voorinstelling). De 0.00 voor de naam is er alleen om alles in de juiste volgorde weer te geven.
Daarna komen er een aantal Slimme verzamelingen. Deze hebben gemeenschappelijk dat het eerste criterium is om te kijken naar foto’s die in ‘Current Work’ staan. Iedere Slimme verzameling heeft dan nog aanvullende criteria:
Bijvoorbeeld “1.30 No Captions”, deze controleert op foto’s die in “Current Work” staan maar waar nog niets in het bijschrijft (Engels: caption) is ingevuld. Wanneer die nul is weet je dus dat je deze taak uitgevoerd hebt.
Tot op bepaalde hoogte kun je dezelfde techniek ook gebruiken voor ontwikkel instellingen. Alleen laat Lightroom het (nog) niet toe om afzonderlijke ontwikkelinstellingen te gebruiken in Slimme verzamelingen. Wat al wel kan en wat John heeft gedaan is het identificeren van foto’s met een hoge ISO waarde. Dit als reminder voor jezelf om deze foto’s als groep te ‘behandelen’.
De Workflow Smart Collection downloaden kan hier:
http://lightroomsolutions.com/articles/workflow-smart-collections/
Uiteraard kun je de set één-op-één gebruiken zoals John maar veel waarschijnlijker is dat je aanpassingen wilt doen die beter passen bij je eigen wensen al is het maar een vertaling van de collecties en slimme collecties naar het Nederlands. Dat is gelukkig heel eenvoudig en het scheelt heel veel werk door de set als basis te gebruiken in plaats van deze zelf helemaal te reconstrueren.
Op bovengenoemde link zie je, wanneer je naar beneden scrolt, een ‘download’ knop waarmee je een zipbestand kunt downloaden:
Wanneer je het zip bestand hebt uitgepakt zie je een .lrcat bestand, dat is in feite een Lightroom catalogus die je kunt importeren in je eigen catalogus:
- Bestand > Importeren vanuit een andere catalogus
- Kies de zojuist gedownloade en uitgepakte catalogus (.lrcat)
- Importeer het ene JPG bestand dat in deze catalogus staat. Je kunt hem naderhand uiteraard verwijderen
- De ‘Worfklow Smart Collection’ is nu zichtbaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten