zondag 15 september 2019

Reset je Lightroom Preference bestand bij aanhoudende of vreemde problemen



Niet zo lang geleden, vlak nadat Adobe versie 8.4 van Lightroom (Classic) uitbracht, waren er weer veel mensen met vreemde problemen als crashes en vastlopers. 

In zo’n geval zal Adobe je standaard adviseren om je Preferencebestand (Preference file) te resetten en heel vaak lost dat problemen op. Het is dus zeker de moeite waard om deze stap in ‘portefeuille’ te houden om er in geval van nood gebruik van te kunnen maken. Er zijn echter twee nadelen:
  1. Je moet Lightroom opnieuw instellen (zie verderop om welke zaken dit gaat)
  2. De oorzaak van het probleem wordt er niet mee opgelost
Voor wat betreft het eerste punt volgt later een beschrijving over hoe je dit kunt doen. 

Interessanter is het tweede punt. Zoals gezegd lost het resetten op zich de oorzaak niet op. De kans dat het probleem zich naderhand nog eens zal voordoen is dus groot. Het is dus belangrijk dat Adobe meer informatie krijgt over de omstandigheden waaronder het probleem zich voordoet en het is dus van belang om alle relevante informatie te verzamelen:

1. Maak een back-up van je preference file(s) wanneer Lightroom nog correct werkt. Dit kan je ook helpen om snel weer uit de problemen te komen wanneer die zich eens voordoen. Het vervangen van een corrupt preference bestand door een back-up heeft minder nadelen dan het volledig resetten en is ook (veel) sneller te realiseren.

2. Op het moment dat zich een probleem voordoet maak je ook een kopie van de huidige preference bestand

3. Wanneer het resetten van de Preference bestand het probleem oplost is het interessant om de verschillen tussen de bestanden uit stap 1 en 2 met elkaar te vergelijken*.

4. Voeg beide bestanden in een ZIP bestand samen, het liefst samen met het resultaat uit de vergelijking uit stap 3 en stuur dat naar Adobe support (zie link verderop)

* Het vergelijken van twee bestanden kan handmatig maar je kunt er ook een tool als ‘Beyond Compare’ voor gebruiken (30 dollar, multi platform).

Het preferencebestand kun je als volgt vinden:

Windows (10)
Onder Windows zijn er twee preference bestanden:

Lightroom Classic CC 7 Preferences.agprefs
Lightroom Classic CC 7 Startup Preferences.agprefs

Die in één map (folder) staan:

C:\Appdata\Roaming\Adobe\ Lightroom\Preferences

Omdat de AppData map verborgen is, kun je die in de verkenner alleen zien wanneer je even een vinkje zet bij ‘Verborgen Items’ (zie afbeelding hieronder).

Let op: De naamgeving van het preferencebestand (Classic CC 7) is dus NIET gewijzigd bij de komst van versie 8.4.1 !


Op Mac OS (Mojave)

/Gebruikers//Bibliotheek//Preferences/com.adobe.LightroomClassicCC7.plist

Ook op de Mac moet je hiervoor een verborgen folder in, namelijk ‘Bibliotheek’. Ga in Finder eerst naar de map met je gebruikersnaam. Klik in de menubalk op ‘Ga’, er volgt een contextmenu. Wanneer je nu de ‘Optie’ toets (ALT) indrukt verschijnt de Bibliotheek map. Klik daarop en navigeer vervolgens verder ‘naar beneden’.

Voor diegenen die geen interesse hebben om zich hier in te verdiepen is er ook een plugin beschikbaar van John R. Ellis die automatisch back-ups maakt van je preferencebestanden (op zowel Windows als Mac) in het ritme 1, 5, 10, 20, 40, 80 minuten tot 56 dagen (max 15 versies) zodat je in het geval van problemen niet alleen snel weer onderweg bent maar bovendien versies hebt van zowel voor- als nadat het probleem is opgetreden. Die kun je dan allemaal aan Adobe aanbieden ter verificatie.

De Plug-in kun je hier downloaden (gratis). 

Je probleem aanmelden en een zipbestand met je preferencefiles uploaden kan hier.

Het Preference bestand resetten kan op twee manier. De eerste manier is het eenvoudigst.

Het Preference bestand resetten methode 1: Met behulp van Lightroom:
  1. Lightroom afsluiten
  2. Start Lightroom weer op met de Shift + Optie tegelijkertijd ingedrukt (Mac OS) of Shift + Alt (Windows) 
  3. Er verschijnt een dialoog waarin je de keuze hebt om het preference bestand te resetten. Opvallend is dat het scherm voor Windows anders is dan voor de Mac:

Windows 10 + Lightroom 8.4.1 Nederlands:

Mac OS 10.14.6 + Lightroom 8.4.1. Engels:

Het Preference bestand resetten methode 2: Handmatig
  1. Lightroom afsluiten
  2. Navigeer in Verkenner of Finder naar het Preferencebestand (zoal hierboven beschreven)
  3. Gooi het bestand weg of beter; hernoem het
  4. Start Lightroom weer op. Lightroom maakt het ontbrekende bestand zelf opnieuw aan

Wat zit er eigenlijk in het Preferencebestand?

Als je Lightroom in het Engels opstart kun je het ‘Preferences’ scherm oproepen. De zaken die je hier kunt instellen worden voor een belangrijk deel opgeslagen in het preferencebestand. Na een reset moet je dit dus opnieuw doen maar dat is niet echt een halszaak.

Het Preferencescherm heet in het Nederlands ‘Voorkeuren’:

Naast de zaken uit dit scherm worden er nog een aantal instellingen bijgehouden in het preferencebestand zoals 
  • de opties uit het ‘Weergave’ (View) menu
  • de laatst gebruikte instellingen
  • FTP server details
  • bepaalde Plug-in settings
  • je land
  • e.d.
Belangrijk om te weten is dat je foto’s, ontwikkel instellingen, collecties, voorinstellingen e.d. NIET geraakt worden door een reset van je preferencebestand.