Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

woensdag 1 maart 2017

Review SAAL fotoalbum



SAAL is een nog relatief nieuwe speler op de Nederlandse markt maar ze timmeren marketingtechnisch wel hard aan de weg. Zo werd ik in de gelegenheid gesteld om hun foto albums aan een vergelijking te onderwerpen op voorwaarde dat ik m’n bevindingen zou publiceren. Nu, dat liet ik me geen twee keer zeggen. Vandaar dus voor de verandering eens een review van een fotoalbum in deze blog.

Mijn referentiekader is CEWE, ook een Duits bedrijf en ze richten zich beide op de consumentenmarkt. Hoewel ik mijn fotografie serieus neem laat ik mijn privé-albums niet bij een vaklab maken i.v.m. de prijs. Dan zou je bij centrales als Eyesonmedia (vroeger Capilux), Fifocolor, Procolor of zo uitkomen maar zoals gezegd is me dat soms te duur.

De laatste tien jaar laat ik m’n privéalbums dan ook voornamelijk bij CEWE (al dan niet via AH) maken omdat die me goed bevalt, goede prijs/kwaliteitsverhouding, consistente kwaliteit en eenvoudige software.
NB: Wie ervaringen van anderen wil zien over alle labs in Nederland moet vooral even een bezoekje brengen aan http://www.onlinefotoservices.nl/

Software

Zoals de meeste online fotoservices heeft SAAL eigen software om een fotoboek mee te maken. Die is overigens niet per se nodig, ze kunnen ook PDF van andere software verwerken. Ik heb echter wel hun software gebruikt en wat me opviel is dat het qua gebruik veel lijkt op wat ik eerder heb gebruikt bij andere leveranciers.
Wel zijn er (ook hier) nog wel wat verbeteringen mogelijk. Zo kun je in het linker venster een map kiezen waarin de foto’s staan die je voor het album wilt gebruiken, die had ik vooraf namelijk al even klaargezet. Echter blijft de betreffende map niet de hele tijd beschikbaar maar wordt er, zonder dat ik daarom vraag, een andere map geopend. Dan moet ik dus zelf eerst weer terug naar mijn ‘foto map’. Ik kon niet achterhalen wat dit gedrag veroorzaakte.  Na vrijwel iedere pagina gebeurde het maar niet altijd…

Ook was ik gewend om een foto met een rechtermuistoets als achtergrond toe te wijzen voor de linkerpagina, de rechterpagina of beide. De SAAL software kent alleen de laatste optie terwijl ik die juist niet zo vaak gebruik. Een paginagrote foto op één van de pagina’s gebruik ik echter vrij vaak en dat moest ik dus telkens met de hand doen. Niet zo heel veel werk maar toch.

Verder heb ik geen bijzonderheden aan de software kunnen ontdekken. Het werkt eenvoudig en intuïtief. Ik heb een hekel aan de standaard sjablonen en opmaaksuggesties die dit soort programma’s vaak kennen en daar heb ik dan ook geen gebruik van gemaakt. Of de SAAL versie beter of slechter is dan de concurrentie kan ik dan ook niet zeggen.

Ook de software van CEWE is niet perfect trouwens, zo duurt het ‘laden’ van een map met foto’s veel langer dan wat ik nu bij SAAL heb gezien. Ik heb wel de indruk dat de software van CEWE meer mogelijkheden biedt dan die van SAAL.

Album

Waar het om gaat is natuurlijk de kwaliteit van het boek en dan vooral de foto’s. Nu, die heb ik gelukkig wel goed kunnen vergelijken met wat ik gewend was.
Ik heb namelijk een ‘Portfolio’ album gemaakt met veel van mijn beste foto’s.

Uiteraard zijn de meeste van die foto’s al wel eens in eerdere fotoboeken beland en dat geeft mooi gelegenheid om de foto’s te vergelijken! Belangrijk om te vermelden is dat ik wel altijd voor echte foto’s kies en dus niet voor print. Dat scheelt kwalitatief (en prijstechnisch) namelijk nogal wat. We vergelijken dus wel appels met appels.

Ik begin de vergelijking aan de buitenkant van het album.


De verhouding is iets anders, het SAAL album is wat langwerpiger dan het album van CEWE hoewel het in beide gevallen om een liggend A4 album ging.  Onderop het album van CEWE, bovenop die van SAAL.

De binding ziet er op het oog hetzelfde uit:


Onderop het album van CEWE, bovenop die van SAAL

Wanneer je het album opent zie je bij SAAL meteen de eerste foto, in tegenstelling tot het album van CEWE waar eerst een schutblad zit:


Het valt op dat de 'structuur' van de kaft als het ware 'door de eerste foto heen schijnt’, dat vind ik eigenlijk niet zo mooi: 

Een schutblad ziet er bovendien wat professioneler uit naar mijn mening. (dat de foto’s niet precies in de vouw van de pagina’s vallen is overigens een bewuste keuze van mij geweest).

Aan de achterkant iets vergelijkbaars. Bovendien valt de barcode (QR code) bij SAAL over de laatste foto:

De kwaliteit van de foto’s is vergelijkbaar met die van CEWE. Er zijn kleine verschillen maar aangezien ik niet met ICC kleurprofielen heb gewerkt zou een volgend album bij hetzelfde lab er waarschijnlijk ook al anders hebben uitgezien. SAAL laat gewoon een goede kwaliteit afdruk zien waarmee ik erg tevreden ben.

Bij SAAL kun je het boek (net als bij CEWE) ook zonder barcode op de achterkant krijgen maar dan wel tegen bijbetaling, een erg onsympathieke werkwijze wat mij betreft. Bij SAAL vond ik de barcode overigens zo onopvallend dat ik hem heb laten zitten:

Boven de barcode van CEWE (groot en pontificaal in het midden) en onder die van SAAL (zeer klein en onopvallend in de hoek geplaatst maar wel over de laatste foto van het boek heen)

Financieel

Prijstechnisch liggen de albums van SAAL net iets beneden niveau als mijn referentiekader CEWE. Het boek dat ik meestal bestel en nu ook weer heb besteld betreft een hardcover Large (A4), liggend formaat op echt fotopapier, glanzend:


 De betalingsafhandeling verliep vlot en soepel, je kunt betalen via iDEAL of PayPal.

Afhandeling
Daags na de bestelling ontving ik al een bericht dat het album onderweg was dus dat gaat lekker vlot. Alleen had de post er nog bijna een week voor nodig om het af leveren maar daar heeft SAAL natuurlijk geen invloed op.

Conclusie

Mijn doel was om te kijken of het de moeite loont om van leverancier te switchen. Daarvoor moet de ‘uitdager’ gewoonlijk toegevoegde waarde leveren en kortgezegd heb ik dat niet gezien.
Op een aantal fronten (kwaliteit van de foto’s en de binding) evenaart SAAL die van CEWE. Op één onderdeel is SAAL beter (de barcode) maar op een belangrijk onderdeel (geen schutblad) is SAAL slechter. De prijs zou dan de doorslag moeten geven maar ook daar zie ik nauwelijks verschil, SAAL is iets goedkoper maar niet substantieel.
Van CEWE zie ik regelmatig wat aanbiedingen voorbij komen maar ik ben ervan overtuigd dat dit bij SAAL ook wel zou gaan gebeuren. Kortom, ook hier is het in evenwicht.



Voor mij is er dan ook geen reden om van leverancier te wisselen maar ik heb het wel erg leuk gevonden om aan de test mee te doen. Ik wil SAAL dan ook bedanken voor deze mogelijkheid!

Geen opmerkingen: