Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

zaterdag 1 oktober 2016

Drie nieuwe belangrijke ontwikkelingen in Lightroom CC 2015.7 / 6.7





Eind september 2016 heeft Adobe een nieuwe release vrijgegeven van Lightroom. Voor kopers is dit versie 6.7 en voor abonnementhouders is dit CC 2015.7.

Wanneer de update eenmaal geïnstalleerd is laat Lightroom met bovenstaande welkomstscherm meteen al even de highlights zien voor deze versie maar daarnaast zijn er ook nog wat (minder opvallende) zaken als lensprofielen, ondersteuning voor nieuwe camera’s en bugfixes bijgekomen. Victoria Brampton is altijd erg snel met een update over alle nieuwe zaken (zie vooral ook even haar blogpost)

Hoewel Adobe echte nieuwe functionaliteit in het verleden vaak pas in nieuwe volledige versies introduceerden hebben ze er nu dus opnieuw voor gekozen om een puntversie van interessante uitbreidingen te voorzien. Recent deden ze dit al eerder en hopelijk is dit een trend die zal worden voortgezet.

De drie belangrijkste verbeteringen:

1. Adobe Stock
Ikzelf had me al eens eerder georiënteerd op stockfotografie maar ik vond het toch een heel ‘gedoe’ om er mee te beginnen. Zo beoordelen de stockbureaus vaak de kwaliteit van je foto’s voordat je ze mag aanbieden. Zo’n  ‘toelatingsexamen’ voelt niet prettig. Ik bepaal zelf wel wat een goede foto is. Of sterker nog, de klant bepaalt dat uiteindelijk. Wanneer je foto’s niet verkocht worden zijn ze blijkbaar niet goed genoeg (of zijn ze niet te vinden maar daarover later meer). Dus het is destijds bij een oriëntatie gebleven en ik heb toen geen foto’s daadwerkelijk te koop aangeboden.

Op de Photokina van vorige week woonde ik een demo bij over Adobe stock en kreeg ik de indruk dat het nu wel erg laagdrempelig is geworden om het opnieuw te gaan proberen. Eenmaal weer thuisgekomen dus meteen maar even gekeken!

De uitbreiding van Lightroom met een Adobe stock functie moet het gemakkelijk maken om foto’s rechtstreeks vanuit je catalogus ‘te koop’ aan te bieden op de markplaats van Adobe. Voordat dit concreet mogelijk is moet je je nog wel als leverancier van stockfoto’s aanmelden bij Adobe en Publictiebeheer van Lightroom helpt daarbij de 3 stappen te doorlopen:


Dat je een CC abonnement hebt (en dus bij Adobe bekend bent) is dus niet voldoende, je moet een 'Contributor' account aanmaken. Misschien dat dit komt doordat het geen oorspronkelijk Adobe product is maar dat Adobe het gekocht heeft van Fotolia.

Het ‘gedoe’ lijkt weliswaar wat minder te zijn geworden maar je moet toch nog wel het een en ander aan administratie doorlopen om aangemeld te raken. Zo moet je een kopie van je identiteitsbewijs uploaden, iets waarvoor ik toch wel wat huiverig ben. In de laatste stap van het registratieproces krijg je plotseling het verzoek om een belastingformulier in te vullen.
Als ‘individual’ heb je de keuze uit 3 opties:
Concreet gaat het dan om het W-8 BEN formulier voor ‘A resident of a country that has a taks treaty with the USA’, de middelste optie dus.

In de W-8 BEN verklaar je woonachtig en belastingplichtig te zijn in Nederland. Omdat er een belastingverdrag is tussen Nederland en de Verenigde Staten voorkom je hiermee dat er dubbel belasting wordt ingehouden op de (potentiële) omzet die je gaat maken.


Het formulier blijkt echter een draak om in te vullen maar gelukkig hoeft dat niet meteen. Je kunt er later dus altijd nog eens even naar kijken en wellicht nadere informatie inwinnen over hoe hem in te vullen. Je blijft er overigens wel aan herinnerd worden...:


Ik heb er voor gekozen om niet meteen het formulier in te vullen. Wat dit in de praktijk betekent zal later wel blijken, eerst maar eens de eerste stockfoto verkopen...

Potentiele klanten gebruiken zoekwoorden om je foto te vinden. Zorg er dus voor dat er voldoende trefwoorden (Keywords) aan de foto mee worden gegeven, ook in het Engels want in feite is de hele wereld natuurlijk je ‘markt’. Op Adobe Stock is het Nederlands ook niet beschikbaar als taal voor de trefwoorden. De trefwoorden die je aan de foto's had toegevoegd in Lightroom worden overigens allemaal keurig meegekomen. Het is dus zaak om deze (op de beheerpagina van Adobe Stock) aan te passen. Niet ter zake doende trefwoorden (namen bijvoorbeeld) haal je er uit en Engelse vertalingen van je trefwoorden voeg je er aan toe:


Gelukkig 'synchroniseren' deze wijzigingen niet terug naar Lightroom. De trefwoorden in je catalogus blijven dus ongewijzigd.

Op de Photokina heb ik gezien dat Adobe stock al zelfstandig suggesties doet voor trefwoorden (zoals dat ook al gaat in Lightroom mobile) aan de hand van het inhoudelijk beeldmateriaal zelf (dus niet aan de hand van tekst die in de metadata van de foto beschikbaar is). Deze functionaliteit heb ik echter nog niet kunnen vinden, waarschijnlijk is dat dus nog in beta en kunnen we het in de toekomst verwachten.

TIP:


Voor wie zich daadwerkelijk bezig wil gaan houden met stockfotografie moet zeker eens de site Kruwt bezoeken van Tromp Willem van Urk. Hij heeft daar een hele boel praktische zaken op een rij gezet zoals de volgende:  Je kan de koper een extra handje helpen met het vinden van 'stockfoto's die ruimte bieden voor het plaatsen van tekst'. Geef je foto als extra trefwoord de term ´copy space´ mee (wanneer je foto die ruimte heeft natuurlijk). Met dat trefwoord wordt door klanten specifiek gezocht op dergelijke foto’s.

  
2. Slimme voorvertoningen
Deze optie lijkt nieuw maar bestaat toch al even. Vooral fotografen die hun collectie graag bij zich hebben op locatie hadden met slimme voorvertoningen een alternatief. Slimme voorvertoningen zijn namelijk maar een fractie van de grootte van het origineel RAW-bestand maar ze zijn (bijna) even bruikbaar. Je kunt er dus op inzoomen, de foto’s ontwikkelen en bewerken alsof het een origineel betreft. Eenmaal thuisgekomen synchroniseer je eenvoudigweg weer met de bron.

Voor deze doelgroep waren slimme voorvertoningen dus altijd al van belang. Nu verandert het hele beeld echter omdat iedereen voordeel kan hebben van slimme voorvertoningen, dat zit zo:

Er wordt al lange tijd door veel mensen geklaagd over dat Lightroom traag zou zijn, vooral tijdens het ontwikkelen. Nu is dat niet voorbehouden aan Lightroom, ik herken het bijvoorbeeld ook van Phase One’s Expression Media die ik in het verleden als DAM gebruikte. Een van de redenen destijds om over te stappen naar iets anders was dat Phase One nauwelijks tot niets leek te doen om dit te verbeteren. Gelukkig lijkt dit bij Adobe dus beter te zijn. Niet lang geleden kwamen ze al met een uitbreiding waarbij een snelle grafische kaart tot performance verbetering kan leiden bij het ontwikkelen. Een creatieve invalshoek nu is dus om de slimme voorvertoningen zwaarder in te gaan zetten.


Slimme voorvertoningen zijn ‘lichtere’ versies van het originele RAW bestand en laden dus veel sneller in het geheugen van de computer. In tegenstelling tot normale voorvertoningen kun je slimme voorvertoningen echter wel bewerken, net als het origineel. Bewerkingen worden echter veel directer zichtbaar op je scherm. De responsiveness is daarmee veel beter geworden. Daarvoor moet je dus nog wel ‘even’  smart previews van (delen van) je catalogus maken en daarmee breidt je de hoeveelheid data uit. In mijn situatie blijkt dat zo’n 4% meer te zijn ten opzichte van de hoeveelheid RAW data toename. Of je dit wilt hangt af van hoeveel voordeel je er achteraf van hebt tijdens het ontwikkelen. Mocht je tot de conclusie komen dat je er vrijwel altijd voordeel van hebt dan kun je al slimme voorvertoningen laten maken tijdens het importproces. Ik heb het dan ook toegevoegd aan m’n import voorinstelling zodat ik er geen omkijken meer naar heb. Wanneer je de hoeveelheid data wilt minimaliseren dan kun je dit achterwege laten en alleen slimme voorvertoningen maken bij een specifieke situatie.

3. Synchronisatieverbeteringen
Bij iedere update worden er zaken aan Lightroom toegevoegd die het werken ‘in de cloud’  moeten vergemakkelijken. Tot voor kort had je niet veel meer mogelijkheden dan in Lightroom aangeven welke verzameling moest synchroniseren met de webversie van Lightroom (Lightroom Mobile). Deze foto’s waren dan beschikbaar op het web ( https://lightroom.adobe.com/) en/of apps op ios en android toestelen. Echter waren er geen beheertools. Zo kwam het regelmatig voor dat je verzameling 100 foto’s bevatte maar dat er slechts 99 te zien waren op de Lightroom mobile. Om die ene foto te vinden moest je terug naar Lightroom en ‘handmatig’  zoeken, dat was niet altijd even handig. Hier schreef ik dit artikel eerder dit jaar over.

Bij de vorige release van Lightroom waren er al verbeteringen met betrekking tot deze informatie. Ga daarvoor naar de optie ‘voorkeuren’ en dan tab ‘Lightroom mobile’.

Met de recentste versie heeft Adobe een ‘standaard’ verzameling toegevoegd aan de ‘Speciale verzamelingen’ die Lightroom al kent:

De nieuwe verzameling heet "Alle gesynchroniseerde foto's"

Je hoeft niet meer per se zelf een verzameling aan te maken en daar dan foto’s aan toe te voegen om ze beschikbaar te maken via Lightroom Mobile. Voor een opdracht, vakantie of anderszins een groep foto’s die duidelijk bij elkaar horen is dat natuurlijk geen issue maar voor afzonderlijke foto’s ligt dit anders. Dit is nu dus ook mogelijk, sleep de betreffende foto naar deze nieuwe verzameling en hij wordt beschikbaar via Lightroom Mobile. Van daaruit kun je nu dus deze individuele foto’s met anderen delen.  

Geen opmerkingen: