Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

dinsdag 13 september 2016

Foto's organiseren, waarom zou je?


Foto’s zijn tegenwoordig allemaal digitaal. Veel mensen bewaren ze al ‘in de cloud’ en de computer helpt je met het vinden van de foto’s. Dus waarom zou je de organisatie rondom je foto's niet gewoon overlaten aan je computer? 

Hieronder een paar argumenten:

Alles is gemakkelijker terug te vinden
De meeste fotografen zullen een hekel hebben om trefwoorden aan foto’s mee te geven, ze van een sterwaardering te voorzien en ze in categorieën onder te brengen. Toch is dat wat het maakt dat je de juiste foto snel kunt (terug)vinden.
Het is dus zaak om de juiste balans te vinden tussen het werk wat je er in stopt en het gemak wat je er daarna van hebt. Het kan even wat tijd kosten om een efficiënte werkwijze te ontwikkelen maar met enig moeite is het mogelijk op iets te komen dat goed bij jou past. Dat laatste is belangrijk omdat je een systeem wilt waarvan je weet dat je de zelfdiscipline hebt om die consequent te blijven gebruiken. Erg individueel dus.

Inzicht in voortgang van je werk
Door je foto’s goed te organiseren en een workflow te hanteren die goed bij je past zul je weten waar je bent gebleven in het proces. Zaken waar je niet aan toe bent gekomen zul je met veel minder moeite later weer op kunnen pakken.

Ontwikkel jezelf
Het valt mij op dat ik bijna in één oogopslag kan zien welke foto van een serie de beste is. Het is echter veel moeilijker om te zien waar dat dan precies van komt (er van uitgaande dat die andere foto’s technisch allemaal in orde zijn). Toch is het de moeite waard om te zien of je kunt ontdekken waarom die ene foto er uit springt. Dat inzicht kun je een volgende keer gebruiken als startpunt waardoor je je kwalitatief zult ontwikkelen.

Je leert van eerder gemaakte fouten
Door consequent je materiaal te doorlopen en te beoordelen ontdek je sneller fouten, zeker wanneer je ze herhaalt. Dat geeft je dan de mogelijkheid om te kijken of je die kunt voorkomen.

Herontdek materiaal en ideeën
Wanneer ik door mijn catalogus browse ontdek ik regelmatig nieuwe zaken. Dingen die ik bij een vorige opdracht of trip 'er naast heb gedaan', ‘voor later’. Destijds heb ik me geconcentreerd op waar het me toen om ging maar die extraatjes liggen er nog. Soms zijn die goed genoeg om opnieuw op te pakken of er een nieuwe wending aan te geven.

Het kan ook zijn dat er een leuke serie is te maken met individuele foto’s uit andere series. Dit lukt alleen wanneer je die dan ook daadwerkelijk (gemakkelijk) weer terug kunt vinden.

Ontdek overeenkomsten en ontwikkel je eigen stijl
Maak je veel portretten of juist vaker landschappen? Fotografeer je liever zwart/wit dan kleur? Professionele fotografen organiseren hun werk over het algemeen op onderwerp, project en/of thema. Wanneer je dat zelf ook gaat doen ontdek je sneller wat voor 'soort' fotograaf je bent.

Gemakkelijker voor potentiële klanten
Wanneer je eenmaal professioneel gaat en wilt weten wat je sterkste kant is kun je kijken wat je onderscheid van de concurrentie. Met die foto’s kun je vervolgens potentiële klanten benaderen. Met een goed georganiseerde portfolio laat je meteen een professionele indruk achter.

Kortom, een aantal argumenten waarom of je de organisatie van je foto's in eigen hand zou willen houden. In de meeste gevallen zul je daarbij op een DAM uitkomen. Dat staat voor Digital Asset Management en betekent zo ongeveer 'fotobeheerapplicatie'. Voorbeelden van zo'n programma zijn ACDsee, PhaseOne Expression Media, Adobe Lightroom etc.

Geen opmerkingen: