Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

zondag 1 maart 2009

Foto’s bewaren in origineel RAW of omzetten naar DNG?

Professionele fotografen maar ook steeds meer serieuze hobbyisten fotograferen in het RAW formaat. Het is daarbij de vraag of het beter is om deze originele camerabestanden te bewaren of deze te converteren naar een minder 'propritary' formaat zoals DNG.

Alle camerafabrikanten kennen hun eigen RAW formaten zoals NEF, RAF, MRW, CRW, ORF etc. maar het is zelfs zo dat binnen hetzelfde merk het formaat kan verschillen. Nikon hanteert bijvoorbeeld het RAW formaat NEF maar de NEF van een D100 is anders dan die van een D70. Bij ieder nieuw model komt er dus een nieuw RAW formaat bij!



Als fotograaf moet je eigenlijk een boekhouding bijhouden van welke opnames je hebt gemaakt, met welke camera's en met welke software je deze bestanden kunt benaderen. Over pakweg 15 jaar, wanneer je naar verwachting een aantal camera's verder bent, zul je dit anders niet meer weten en het is maar de vraag of de originele RAW bestanden met de op dat moment gangbare software überhaupt nog verwerkt kunnen worden. Je wilt waarschijnlijk niet 15 jaar oude software hoeven te installeren om je originele opnames te kunnen benaderen…
Dat dit geen theorie meer is illustreert deze thread op een lightroomforum: https://www.lightroomforums.net/threads/importing-kodak-image-file.31456/ 

Iedereen die tegenwoordig met een A-merk toestel fotografeert zal wellicht veronderstellen dat het met het wegvallen van ondersteuning wel mee zal vallen. Vergeet dan niet dat Kodak ooit het belangrijkste merk in de wereld van de fotografie was en dat dit eigenlijk helemaal nog niet zo lang geleden is...


Ik adviseer dan ook om in je workflow een conversie van RAW naar DNG op te nemen. Het grote voordeel van DNG boven het RAW formaat van de Camerafabrikant is dat DNG een formaat is die wel goed is beschreven. Afkomstig van Adobe en daarom de facto een standaard. Dit wordt nog eens bevestigd door cameramerken als Leica en Hasselblad die standaard het DNG formaat hanteren. 

Het zou me niet verbazen wanneer meerdere cameramerken dit in de toekomst zullen gaan doen maar tot die tijd kun je het beste dus je RAW's omzetten naar DNG. Dit gaat overigens zonder kwaliteitsverlies waardoor het dat zeer veilig kan, DNG is gewoon een ander (open) RAW bestand.

Bovendien kun je er voor kiezen om het volledige originele RAW bestand te integreren in het DNG bestand. Het bestand wordt dan wel aanmerkelijk groter maar je kunt in dat geval dus altijd nog weer terug naar de oorspronkelijke RAW situatie, mocht je dat in de toekomst toch nog eens willen. Ikzelf doe dit overigens alleen voor de foto's met de hoogste kwaliteit ratings (daarover een andere keer meer) waardoor m'n data-aangroei binnen de perken blijft.


Wanneer je 'normale' RAW bestanden in Photoshop bewerkt of metadata toevoegt m.b.v. bridge dan worden deze in zogenaamde XMP sidecar bestanden (separaat) opgeslagen dus niet in het fotobestand zelf zoals in DNG. 

Aan het begin van je workflow is dit niet zo'n probleem maar zodra je gaat archiveren zul je dit naar alle waarschijnlijkheid toch graag geïntegreerd willen hebben in een enkel bestand. 
Catalogusprogramma's kunnen bovendien ook niet altijd even goed overweg met sidecar bestanden waardoor je niets kunt met alle dingen die je gewijzigd en/of toegevoegd hebt. De thumbnail preview zal er niet zo uit zien als je bedoeld hebt en ook de metadata (rating, labeling als trefwoorden) is niet toegankelijk waardoor al het werk wat je hebt gedaan voor niets is geweest. Je wilt over deze gegevens beschikken in je catalogusprogramma en DNG is daarvoor een beschikbare en bruikbare methode.


De argumenten op een rij:
  • DNG is open gedocumenteerd in tegenstelling tot de propitary RAW formaten
  • De facto standaard
  • Een DNG kan desgewenst het volledige, oorspronkelijke RAW bestand bevatten
  • Een DNG heeft dezelfde kwaliteit als een RAW, er gaan geen gegevens verloren
  • DNG kent een verliesloze compressie waardoor je ongeveer de helft minder opslagruimte nodig hebt (althans wanneer je het RAW bestand niet invoegt)
  • DNG bevat naast de informatie uit het RAW bestand ook de meta informatie uit de XMP sidecar bestanden
  • Catalogusprogramma's kunnen niet alleen overweg met DNG maar herkennen ook de bewerkingen die aan het bestand zijn gedaan
  • DNG is naar alle waarschijnlijkheid een stuk toekomstvaster dan de verschillende RAW formaten
  • Met behulp van DNG is de workflow voor serieuze fotografen eindelijk een stuk eenvoudiger geworden
Het omzetten van RAW naar DNG kan met ondermeer de (gratis) DNG Converter van Adobe. Zorg er wel voor dat je minimaal versie 3.2 download omdat eerdere versies geen grote voorvertoning kunnen genereren (Preview).

Wanneer de DNG's zijn gemaakt, gecontroleerd en er een backup van is gemaakt kunnen de oorspronkelijke RAW bestanden verwijderd worden. Voor degenen die hier erg veel moeite mee hebben zou je kunnen overwegen om ze nog op DVD of BlueRay media op te slaan.



Ik heb een beschrijving gemaakt, inclusief schermafbeeldingen, voor de instellingen zoals ik die zelf hanteerde (voordat ik met Lightroom ging werken) voor het converteer proces met behulp van de gratis DNG converter.


Deze beschrijving is te downloaden vanaf http://www.box.net/shared/3bizsjv0g4 .


Ik moest even zoeken maar ik ben toch ook nog twee 'nadelen' tegengekomen van het gebruik van DNG.
Zo kunnen DNG's niet worden geopend door de fabrikantsoftware zoals Nikon Capture. Wanneer dit toevallig je favoriete programma is dan is dat natuurlijk niet leuk.
Ook het feit dat je in je huidige workflow een extra conversie stap introduceert kan als een nadeel worden uitgelegd hoewel je daar later in je workflow weer een heel aantal vereenvoudigingen voor terug krijgt.


Het zal na het lezen van het voorgaande waarschijnlijk dan ook niemand verbazen dat ik iedereen adviseer om het Digitaal Negatief (DNG) te gaan gebruiken.

Update november 2015: 

Wellicht is het allerbelangrijkste argument voor DNG hier nog niet genoemd omdat die ten tijde van het schrijven nog niet bestond. Het gaat om DNG validatie. Daarmee kan je geautomatiseerd controleren of je bestanden niet corrupt zijn geraakt. een groot voordeel vanuit beheertechnisch oogpunt. Een artikel hierover schreef ik in mei 2015.

7 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Roelof,

Ik las de volgende tekst:
Wanneer je RAW bestanden in Photoshop bewerkt of metadata toevoegt m.b.v. bridge dan worden deze in zogenaamde XMP sidecar bestanden opgeslagen dus niet in het fotobestand zelf.

Als ik nu buiten bridge een trefwoord gebruik om te zoeken, dan worden de foto's ook gevonden. Hoe verklaar je dat dan?
Ik dacht dat de info wel aan de foto gekoppeld wordt?

Groet Walter

Roelof Moorlag zei

Walter, je bent de eerste die een reactie plaatst, leuk!

Kan het misschien zijn dat het programma waarmee je zoekt de benodigde intelligentie in zich heeft? Dus dat het rogramma 'weet' wanneer hij een sidecar bestand heeft gevonden hij dan de bijbehorende foto moeten tonen? Ik zal dit eens testen met Expression Media (Wordt vervolgd).

Overigens wordt de metadata uit de sidecar bestanden geintegreerd in de foto op het moment dat je er een DNG van maakt.

Roelof Moorlag zei

Expression Media vindt inderdaad de foto (het nef) bestand op basis van een trefwoord die alleen in de sidecar (bridge xmp) aanwezig is. Windows search, Windows Foto Galerie en Picasa vinden de afbeelding op deze manier trouwens niet. Het ligt dus wel degelijk aan het programma. Wanneer de meta data eenmaal geintegreerd is in de afbeelding vinden alle programma's de betreffende foto.

Demuys Emile zei

Ik verzamel al 8 jaar digitale JPG fotoscans (140.000) van de brandweer van Antwerpen. De foto's worden in mappen bewaard en de specifieke gegevens worden met windows XP, onder de rubiek opmerkingen, in de foto zelf opgeslagen. Met de zoek functie van windows XP zijn de foto's met bepaalde gegevens gemakkelijk terug te vinden, maar de nieuwere versies van windows ondersteunen deze manier van zoeken niet. Collega's aan wie ik de foto's geef kunnen niet doeltreffend zoeken. Ik zoek naar een oplossing en elke info (over conversieprogramma's - hulpprogramma's - datafiles )is welkom. De oplossing moet simpel zijn en liefst tegen de tand des tijds bestand ( wil binnen de 15 jaar niet met hetzelfde probleem zitten) Graag een reactie aub

Roelof Moorlag zei

IPTC Metadata wijzigingen met behulp van XP aangebracht worden niet in de XMP ruimte geplaatst waardoor andere applicaties er niet mee overweg kunnen.
Het is dan ook het beste om wijzigingen in IPTC aan te brengen met een applicatie die wel XMP ondersteund. Gratis kan dit bijvoorbeeld met het programma XNview. Nog mooier is een 'echte' DAM applicatie als IDimager, Lightroom of MediaPro omdat je daarmee al je beheertaken kunt afhandelen.

Klaas de Boer zei

Ik zet al een tijdje mijn RAW (NEF) bestanden om in DNG en doe de bewerkingen in Lightroom en zonodig nog in Ps. Is het wellicht aan te bevelen een aantal bewerkingen vooraf in Camera Raw te doen vanwege de grotere mogelijkheden?

Roelof Moorlag zei

Hallo Klaas,

Of je de bewerkingen nu doet in Lightroom of in Camera Raw (ACR) dat maakt in principe niet uit. De 'motor' van Lightroom is namelijk gebaseerd op ACR en het voordeel van beide is dat ze non-destructive werken. Je kunt dus altijd terug naar de oorsprong.

Echter zodra je een foto op pixel niveau gaat bewerken (in PhotoShop bijvoorbeeld) dan moet je extra maatregelen nemen door met lagen te gaan werken en ook niet het originele bestand bewerken maar te zorgen voor een master versie.
Groet,

Roelof