Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

maandag 15 maart 2021

Non Fungible Tokens of NFT’s, kans of risico voor fotografen?Hoewel NFT’s al bestaan vanaf 2015 is een recent een hoop om te doen vanwege een veiling van een collage van 5000 foto’s van Mike Winkelman (pseudoniem Beelple). Het werk ‘Everydays’ werd verkocht voor een recordbedrag van bijna 70 miljoen dollar bij Christie’s.

Omdat NFT te maken heeft met het eigenaarschap van digitale inhoud zoals foto’s leek het me meteen een kans voor fotografen om de opbrengsten van hun werk te bestendigen of te optimaliseren. Het enthousiasme hiervoor kwam wellicht ook door eerdergenoemd bedrag voor een enkel JPEG bestand, helemaal nu de ‘normale’ tarieven voor foto’s onder druk staan en er veel werk op internet wordt gestolen.

Toen ik me er wat meer in ging verdiepen zag ik dat er inderdaad mogelijkheden liggen maar dat het ook een keerzijde heeft en dat is dat iemand anders er met jouw werk vandoor gaat. Kortom; blijkbaar nog niet dé ideale oplossing maar wel een nieuwe.

Wat zijn Non Fungible tokens nu precies?

Volgens Wikipedia betreft het een soort digitaal eigendomscertificaat.

“Een non-fungible token of niet-vervangbaar token ( NFT ) is een gegevenseenheid op een digitaal grootboek, een blockchain genaamd, waarbij elke NFT een uniek digitaal item kan vertegenwoordigen en dus niet uitwisselbaar is.

NFT's kunnen digitale bestanden vertegenwoordigen, zoals kunst, audio, video en andere vormen van creatief werk. Hoewel de digitale bestanden zelf oneindig reproduceerbaar zijn, worden de NFT's die ze vertegenwoordigen bijgehouden op hun onderliggende blockchains en bieden kopers een bewijs van eigendom. De gebruikelijke blockchains zoals Ethereaum, Bitcoin Cash, Flow, enz. hebben elk hun eigen standaard voor het gebruiken van NFT's.

Dit betekent dat, wanneer je een NFT wilt maken allereerst moet kiezen aan welke blockchain je het wilt koppelen. Ethereum schijnt momenteel daarvoor de populairste te zijn en dan gebruik je het ‘smart contract’ ERC-721 om je werk op een marktplaats aan te bieden zoals OpenSea of Mintable. Als je de marktplaats hebt gekozen moet je nog linken met een crypto wallet als Trust Wallet of Coinbase (die gelieerd zijn aan Ethereum) maar er zijn meer (Rarible, SuperRare, Bitski, NFT Showroom, VIV3)

Wat zijn de kansen?

Zoals het voorbeeld van de verkoop van het werk ‘Everyday’ en andere als ‘Hashmask 15753’ aantonen is er blijkbaar een markt. Degene die hier op in weet te spelen met zijn digitaal werk kan daarvan profiteren.

Wat zijn de risico’s?

Het blijkt (bijvoorbeeld volgens The Guradian) dat er opportunisten zijn die er meteen in zijn gedoken om andermans werk te ‘minten’. (Tokeniseren zeg maar) en te verkopen zonder toestemming van de oorspronkelijke artiest/copyrighthouder. Dat is dus de keerzijde van de medaille.

Conclusie

Iedereen die digitale inhoud maakt en niet wil dat iemand anders daarmee aan de haal gaat doet er verstandig aan zich in het onderwerp NFT te verdiepen om te zien hoe dat voor zijn/haar werk kan werken en hoe eventuele risico’s kunnen worden beperkt. Een handig startpunt is wellicht NFTS.nl hoewel daar op dit moment nog niet zo veel inhoudelijke informatie staat. Voor fotografen is wellicht een goede bron om mee te beginnen dit artikel op Diyphotograpgy.net. 

Edit dd 5 juli 2021: het lijkt erop dat de eerste partij hierop ingespeeld heeft: https://focus.market/

Geen opmerkingen: