Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

vrijdag 4 september 2020

Beeldlicenties via Google images

Als je beeldmateriaal zoekt op Google dan is het vaak lastig om erachter te komen waarvoor het materiaal precies gebruikt mag worden.

Veel mensen en organisaties hebben conflicten gehad met Google over het gebruik/misbruik van o.a. beeldmateriaal en het lijkt erop dat Google hier verbeteringen in wil aanbrengen (link), althans vanaf 1 september is ‘Image License in Google Images’ live.

Deze wijziging moet er in ieder geval voor zorgen dat goedwillende gebruikers jou weten te vinden wanneer ze een foto van je willen gebruiken. Voor de kwaadwillende zal de verandering (helaas) geen effect hebben.

Als je een foto zoekt, zoals in bovenstaand voorbeeld een zeilboot, dan krijg je verschillende zoekresultaten. In de linkerafbeelding hierboven, onderin bij de thumbnails zie je of een foto ‘Licensable’ (‘Licentieerbaar’ in het Nederlands) is. Wanneer je daarop klikt kom je op het rechterscherm uit en zie je wat meer informatie. Vanuit hier kun je doorklikken naar de details:

Veld 1: Link (URL) naar een pagina die beschrijft wat voor soort licentie van toepassing is voor deze foto.

Veld 2: Link (URL) naar de pagina waar de gebruiker de afbeelding daadwerkelijk kan ‘kopen’ (licentiëren).

Er komen twee manieren beschikbaar waarop Google licentie informatie bij de foto’s kan tonen zoals in het voorbeeld hierboven:

  1. Via ‘Gestructureerde data’ voeg je de informatie aan ‘de achterkant’ toe, via de code van je website. Voor de meeste mensen zal dit te onhandig zijn.
  2. Via metadata in de IPTC velden, dit is een veel toegankelijker route. M.b.v. Lightroom (Classic) bijvoorbeeld kun je deze informatie heel eenvoudig aan je afbeeldingen toevoegen voordat je ze ergens online neerzet:

Open in Lightroom Classic de ‘Bibliotheek modus’ en selecteer ‘IPTC’ bij het ‘Metagegevens’ paneel:

Vul onder IPTC in ieder geval de vier blauw omrande velden in:

  • Fotograaf, vul hier de maker van het beeld in 
  • Website of preciezer, de link naar de pagina waar de bezoeker kan zien hoe hij een licentie kan krijgen
  • Creditregel, vul hier de naam in van het bedrijf die eigenaar is van het beeldmateriaal. Meestal ben je dat zelf of je (foto)bedrijf 
  • Copyrightinfo-URL, vul hier dezelfde link in naar de pagina met gegevens hoe een licentie kan worden verkregen

Het advies van Google is verder om naast deze vier velden nog een extra veld te vullen. Selecteer hiervoor ‘IPTC-extensie’ in de ‘Metagegevens’ paneel ga naar de ‘Licentieverlener’ (zie blauw omlijnd):

Wanneer je op het horizontale lijntje rechts naast ‘Licentieverlener’ klikt worden de velden zichtbaar die je hier in kunt vullen:

Ik kon niet vinden waar 'UCA' voor staat maar waarschijnlijk had dit ‘URL’ moeten zijn. In ieder geval komt hier dezelfde link te staan naar de website met licentie informatie die je hiervoor al twee keer hebt ingevuld.

Uiteraard kun je al deze gegevens ook in een metadata voorinstelling zetten zodat je alle vijf zaken kunt toekennen aan één of meerdere foto’s tegelijk:

Gebruik daarvoor een nieuwe foto, waar nog geen metadata aan toe is gevoegd. Vul alle velden zoals hierboven beschreven in en klik op het veld achter ‘Voorinstelling’:

Klik daarna op ‘Voorinstellingen bewerken’

Doorloop alle velden en verzeker je ervan dat er geen andere velden dan deze vijf zijn aangevinkt.

Klik nu in het veld ‘Voorinstelling’ (waar ‘aangepast’ staat) en kies ervoor om de aanpassingen op te slaan als een nieuwe voorinstelling. Geef deze een passende naam.

Als je al je foto’s van deze gegevens zou willen voorzien, zoals je copyright gegevens, dan kun je deze voorinstelling ook toevoegen aan je importvoorinstelling.

Gebruik je Photo Mechanic in plaats van (of naast) Lightroom dan heb je wellicht iets aan deze beschrijving op Camera bits.

Geen opmerkingen: