Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

zondag 10 juli 2016

Achteraf efficient locatie informatie (GPS) toevoegen aan foto's m.b.v. Lightroom


Met de hand kun je achteraf op veel verschillende manieren locatiedata aan je foto’s toevoegen in Lightroom.
Dat kan bijvoorbeeld door het simpelweg opgeven van de adresgegevens in de trefwoorden van een foto of in de speciaal daarvoor beschikbare meta-data velden:




Een wat meer geavanceerde manier is om de exacte coördinaten toe te voegen. Dat kan met veel verschillende applicaties zoals ook in Lightroom m.b.v. de Kaart Module. Daarin sleep je de foto simpelweg naar de plek op de kaart waar die foto is gemaakt:

Echter ben ik natuurlijk niet voor niets deze blog begonnen. Dit moet namelijk efficiënter kunnen dan met de hand! En dat kan uiteraard, namelijk met behulp van GPS. Tegenwoordig hebben veel compact camera’s (en mobiele telefoons) al een GPS module ingebouwd die de exacte coördinaten aan een foto toevoegen maar anno 2016 zijn er nog niet veel spiegelreflexcamera’s hiermee uitgerust.

Ik bespreek hier de combi waarop ik ben uitgekomen na een lange speurtocht en waarover ik toen (2016) weinig informatie kon vinden. Ik hoop dan ook dat anderen iets aan mijn ervaringen kunnen hebben.

De combi waarop ik ben uitgekomen:

Mijn uitgangspunten:
  • Ik gebruik een losse GPS tracklogger om de GPS gegevens te registreren
  • Ik gebruik Lightroom om de GPS data aan mijn foto’s toe te voegen

Voor wat betreft het eerste punt:

Hoewel steeds meer camera’s GPS ingebouwd hebben zijn er anno 2016 nog steeds heel weinig spiegelreflexcamera’s die hiermee uitgerust zijn.
De fabrikanten hebben wel GPS units die je op de camera aan kunt sluiten zoals deze Nikon GP-01:

Toch heb ik hier geen goede ervaringen mee:

De accu van mijn camera is veel sneller leeg dan bij gebruik zonder GPS en vooral op onverwachte momenten wanneer je het idee hebt dat je nog voldoende capaciteit zou moeten hebben.
Nadat je de camera hebt aangezet duurt het even voordat de GPS unit zijn locatie heeft bepaald. Bij de GP-1 van Nikon waarmee ik ervaring heb duurt dit soms minutenlang. Ik heb meerdere units gehad en de eerste zelfs ter reparatie opgestuurd omdat ik dacht dat hij kapot was. Dit gedrag bleek echter ‘normaal’. Als ik een foto maak doe ik dat meestal vlak nadat ik de camera heb aangezet. Die schakel ik daarna weer uit. In de praktijk bleek dan ook vaak dat mijn foto’s niet voorzien werden van GPS informatie.

De GPS unit is middels een kabeltje verbonden met de camera. De unit zelf schuif je op de flitsschoen op de camera (of draagriem). Echter komt de kabel bij een aantal modellen camera’s aan de zijkant van de body binnen. De connector van mijn vorige camera is op deze manier beschadigd. Opmerking van Nikon “het is de bedoeling dat je de GPS unit na gebruik weer loskoppelt” terwijl ik het apparaat gewoon op de camera aangesloten liet zitten en opborg in de tas. De connector is daar dus niet tegen bestand


Tegenwoordig gebruik ik (weer) een losse GPS tracklogger, een I-gotU GT-600:

I-GotU GT-600 GPS tracklogger
Dit apparaatje is klein, kost zo’n 70,- euro en is gemakkelijk verkrijgbaar. Hij wordt geleverd inclusief een transparante beschermhoes en kan eenvoudig aan de cameratas of riem bevestigd worden. Het registreert standaard om de 5 seconden maar dat kun je instellen. Ik heb gekozen voor dit apparaat omdat er tegenwoordig niet meer zo veel losse trackloggers verkrijgbaar zijn. Het aanbod wordt minder omdat steeds meer mensen locatiegegevens met hun smartphone opnemen. Die heeft echter maar een beperkte accuduur (1 dag of zo) en je moet er telkens aandacht aan besteden zoals het weer tijdig opladen en zorgen dat de GPS app aan wordt gezet. Een losse tracklogger heeft weinig aandacht nodig. Wanneer je hebt ingesteld dat hij om de 5 seconden registreert dan kan het apparaat ruim 15 dagen informatie opslaan. De bewegingssensor zorgt er voor dat het apparaat op stand-by wordt gezet wanneer hij niet gebruikt wordt. Tenslotte is een tracklogger niet cameraspecifiek, je kunt hem met iedere camera gebruiken of desnoods met foto's die je door anderen zijn doorgestuurd.

Lightroom
Bij Thuiskomst moet je de foto’s dus nog wel combineren met de GPS gegevens die opgenomen zijn met de Tracklogger. Dat kan voor alle foto’s van een dag tegelijk maar ook hier zijn er weer verschillende mogelijkheden om dat te doen. Daarbij kom ik op het tweede uitgangspunt: Ik wil het met Lightroom doen!

Hoewel I I-gotU ook een programma meelevert waarmee de foto’s voorzien kunnen worden van GPS gegevens wil ik eigenlijk zo weinig mogelijk verschillende applicaties gebruiken die mijn foto’s ‘aanraken’. Lightroom zet de informatie in eerste instantie alleen in zijn eigen database (niet-destructief) en raakt daarbij de oorspronkelijke foto’s dus niet aan. Pas wanneer je dat expliciet wenst gebeurt dat. Dit principe spreekt mij aan. Kortom: Lightroom dus.

Op Windows computers kun je de locatiegegevens van de GT-600 uitlezen met behulp van het @trip programma dat met het apparaat wordt meegeleverd. Met dit programma genereer je dan een zogenaamd GPX bestand.

Voor de Mac wordt geen programma meegeleverd maar voor dat platform bestaat er een freeware programma; igotu2gpx waarmee je eveneens GPX bestanden kunt genereren.

Locatiegegevens koppelen aan de foto's
Het proces om de GPS gegevens gekoppeld te krijgen aan de foto’s met behulp van Lightroom bevat de volgende stappen:
  1. Importeer allereerst de foto’s van de fototrip in Lightroom
  2. Importeer de Tracklog (locatiegegevens afkomstig van de GT-600); het GPX bestand
  3. Selecteer de foto’s die overeenkomen met de periode waarin de tracklog is gemaakt
  4. Voeg de GPS gegevens aan de foto’s toe


Concreet:
·    Importeer de foto’s van de fototrip in Lightroom op de gebruikelijke manier (dit wordt voor nu even als bekend verondersteld)

·    Switch in Lightroom naar de ‘Kaart’ modus


De tracklog kan (o.a.) geladen worden m.b.v. het GPS symbool (een soort weerlicht teken op zijn zijkant) onderin het scherm (tussen het ‘hoofdscherm’ en de fotostrip helemaal onderin). Selecteer in het uitklapmenu 'Tracklog laden':


Navigeer naar het bureaublad (of de locatie waar je in de vorige stap je GPX bestand neer hebt gezet), selecteer dan het betreffende GPX bestand en kies voor ‘openen’:

Selecteer alle foto’s van de fototrip die overeenkomt met de periode waarin de tracklog is gemaakt onderin de zogenaamde Fotostrip. Meerdere foto’s selecteer je door de eerste foto aan te klikken, de Shift knop ingedrukt te houden en dan de laatste foto aan te klikken:

Ga weer naar het GPS symbool onder in het scherm, klik hem open en kies voor "xx foto’s automat. taggen":

Wanneer dit proces klaar is verschijnen de GPS gegevens bij de overige metadata van de foto in het rechtervenster:


Je ziet dat de coördinaten zijn gevuld en aan de hand daarvan heeft Lightroom opgezocht waar dit is. Bij Plaats, Provincie en Land worden de gegevens daarom grijs/cursief weergegeven als teken dat dit automatisch gegenereerde informatie betreft. Wanneer je er iets anders in typt wordt dit overschreven en is de ‘verbinding’ met de coördinaten verbroken.

Dit 'Adressen opzoeken', zoals Lightroom dit noemt, is aan of uit te zetten in de catalogusinstellingen van Lightroom onder de tab 'Metagegevens'.

In een eerdere blog over GPS in 2014 was het ontbreken van deze functionaliteit nog een teleurstelling voor me. Nu laat de applicatie me gelukkig niet alleen op een landkaart zien waar een foto is gemaakt maar worden ook de adresgegevens getoond.

De verschillende stappen zoals beschreven in deze blog heb ik uitgebreider beschreven in een whitepaper. Deze kan hier worden gedownload:

https://app.box.com/s/6eltr91ui0aiz5taer8259xcb2u3vpm1


Geen opmerkingen: