Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

woensdag 2 januari 2013

10 DAM boeken voor de fotograaf


Digital Asset Management (DAM) is natuurlijk niet alleen voor fotografen relevant maar in dit overzicht beperk ik me wel tot boeken die interessant zijn voor met name deze doelgroep:

1.       The DAM book for photographers van Peter Krogh
( dd aug 2013 ook digitaal verkrijgbaar)


2.       Photographer’s guide to the digital lifecycle van Ben Greisler3.       D-65’s Lightroom Workbook – Workflow not Workslow in Lightroom 4 van Seth Resnick en Jamie Spritzer4.       Digital Photography Best Practices and Workflow Handbook van Patricia Russotti en Richard Anderson


5.       DOP 2000 Digital Photography Workflow Handbook van Bettina enUwe Steinmuller

6.       Adobe creative suite 2 workflow van Jennifer Alspach, Shari Nakano en Steve Samson


7.       The Digital Photography Workflow Handbook van Juergen Gulbins en Uwe Steinmuller
Lees het boek hier online8.       Thousands of Images, NOW WHAT? van Mike Hagen


9.       RAW Pipeline van Ted Dillard


10.   Take control of you paperless office van Joe KisselIn de eerste plaats heb ik getracht hier een overzicht te geven van de beschikbare titels die je als geïnteresseerde fotograaf op weg kunnen helpen op DAM gebied. Het kan zijn dat ik één of meerdere boeken t.z.t. nog eens zal reviewen maar ik wil hier toch in ieder geval een lans breken voor the DAM book van Peter Krogh. Ik denk dat dit met afstand het meest leerzame boek in het rijtje is hoewel ik toch ook wel interessante ideeën uit de andere boeken heb gehaald.

Het laatste boek in het overzicht is strikt genomen natuurlijk geen boek over DAM maar veel algemener over document beheer. Ik heb het vooral toegevoegd om een lijstje van 10 in plaats van 9 te kunnen aanbieden…
Toch vond ik het een zeer goed boek. Het geeft veel praktische tips om (weer) in control te komen voor wat betreft je dagelijkse documentstroom.

Jammer is dat er (voor zover mij bekend) geen Nederlandstalige boeken over DAM bestaan zodat het overzicht beperkt is tot Engelstalige titels.

Addendum maart 2013:
Nog maar heel recent is er nu toch een Nederlandse titel over deze materie op de markt:
Handboek Workflow in de fotografie van Frans Barten:

Het boek heb ikzelf nog niet gelezen maar je kunt een recensie vinden op:
http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/boeken/recensie_handboek_workflow_in_de_fotografie.asp

Addendum september 2013:
Peter Krogh is met een tweede boek over de fotoworkflow uitgekomen: "Multi Catalog Workflow with Lightroom 5".

Dit is geen traditioneel boek zoals zijn eerdere DAM book maar het betreft een multimedia eBook en het is verkrijgbaar op: http://thedambook.com/multi-catalog-workflow-with-lightroom-5/

Ik heb hem net binnen en zal er later (november of december 2013) op deze plek een inhoudelijke terugkoppeling op geven.

Addendum oktober 2013:
Naast het handboek Workflow in de fotografie van Frans Barten is er nu nog een Nederlandstalige titel bijgekomen. Dit keer betreft het een i-book van Guido Koppes met de titel "Workflow voor fotografen":

Een recensie volgt in november maar het boek is al verkrijgbaar (1,49 euro) in de app store:

https://itunes.apple.com/nl/book/workflow-voor-fotografen/id721574523?mt=11 (alleen voor de i-pad)


Geen opmerkingen: