Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

zondag 20 maart 2011

SharePoint 2010 als DAM? (vervolg)


Inmiddels al meer dan een jaar geleden vroeg ik me ook al af of de recentste versie van Microsoft SharePoint (2010) geschikt zou zijn als Digital Asset Management (DAM) oplossing. Ondanks mijn enthousiasme voor SharePoint en de talrijke inzetmogelijkheden moet de conclusie helaas toch zijn dat de mogelijkheden voor DAM toepassingen (in ieder geval standaard) te beperkt zijn. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Conversiemogelijkheden:
Zo kent een typisch DAM systeem talrijke conversiemogelijkheden van ondermeer de diverse RAW foto formaten naar TIF, DNG, JPG en dergelijke.
Hoewel SharePoint wel geautomatiseerd documenten kan omzetten van bijvoorbeeld Word of Excel naar HTML, zijn er geen opties beschikbaar om afbeeldingen (jpg, psd, dng, png) te converteren naar andere afbeeldingsformaten. 

Previewmogelijkheden:
Hetzelfde als voor de conversie mogelijkheden gaat ook op voor preview van video en foto materiaal. Een typische DAM ondersteund heel veel verschillende formaten zodat je previews kunt zien van het betreffende materiaal. Zonder extra’s ondersteund SharePoint maar een beperkt aantal formaten.

Geen ondersteuning voor kleurmanagement:
SharePoint kent geen ondersteuning voor kleurprofielen zoals typische DAM applicaties die wel kennen. Belangrijke partijen op de DAM markt zoals Mediabeacon, Telescope en Artesia maar ook ‘kleine’ (single system) DAM omgevingen als Idimager, Expression Media en Lightroom kennen allemaal kleurbeheer omdat dit zeer belangrijk is voor beeldbewerkers.

Geen beeldbewerkingsmogelijkheden:
De meeste DAM systemen kennen (eenvoudige) bewerkingsfuncties die vaak zelfs non-destructief zijn. Lees eventueel ook het artikel over PIE ware over dit onderwerp. In bepaalde gevallen wordt de afbeelding vanuit de DAM rechtstreeks geopend in een beeldbewerkingsapplicatie (Expression Media werkt bijvoorbeeld samen met Phase One, Lightroom met Photoshop).
SharePoint kent geen beeldbewerkingsmogelijkheden dus hiervoor zul je altijd separate software moeten inzetten. Ook zul je handmatig moeten bepalen met welke applicatie je de betreffende afbeelding wilt gaan bewerken en dat werkt niet erg efficient.

Conclusie:
Hoewel SharePoint, ook in de volwassen 2010 versie, standaard niet goed inzetbaar is als DAM systeem zijn er echter leveranciers die zich gespecialiseerd hebben in het opvullen van de lacunes zoals Equilibrium met MediaRich for SharePoint of het Belgische ADAM Software. Hoewel ik geen hands-on ervaring heb met deze producten lijkt deze ontwikkeling wel veelbelovend. 
Dus mocht je interesse hebben om SharePoint in te zetten als DAM, en die wens ligt voor de hand, oriĆ«nteer je dan meteen ook op deze derde partijen omdat de standaard mogelijkheden (nog) net iets te beperkt zijn. 

Geen opmerkingen: