Hiërarchische trefwoorden kunnen ondermeer worden gebruikt om relaties tussen trefwoorden (keywords) aan te geven.
In eerste instantie was ik zeer enthousiast over deze (relatief nieuwe) ontwikkeling maar ik ben er inmiddels achter dat ze toch maar beperkt bruikbaar zijn. Zo heb ik in bovenstaand voorbeeld de foto voorzien van het trefwoord ‘Doodshoofdaapje’. Vanwege de relatie die dit woord heeft in de hiërarchie, is de foto toen automatisch ook voorzien van de trefwoorden ‘Aap’ en ‘Dier’. Met een enkele handeling heb ik dus drie trefwoorden toegevoegd die bovendien een hiërarchische relatie in verhouding tot elkaar hebben.
Echter voor relaties zoals familieverbanden lenen hiërarchische trefwoorden zich veel minder goed dan je in eerste instantie zou denken. Want hoewel Jan de Vries misschien een zoon is van Henk de Vries is hij dat ook van Marietje Jansen. Onder wie van beide plaats je hem dan of maak je een entry 'familie de Vries?
Nog lastiger is het wanneer er sprake is van echtscheiding.
Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te verzinnen van relaties die in eerste instantie een hiërarchisch verband vertonen maar dat bij nader inzien toch niet hebben of niet consistent.
Dus denk eerst goed na voordat je een hiërarchische structuur gaat gebruiken!
Ikzelf gebruik mijn tijd tegenwoordig dan ook niet meer om vooraf de hiërarchieën op te bouwen die ik verwacht nog eens nodig te zullen hebben. In plaats daarvan steek ik m’n energie in het toevoegen van relevante trefwoorden, namen, plaatsen, data en dergelijke zodat ik eenvoudig een hiërarchie kan opbouwen wanneer ik die nodig heb, namelijk middels enkele zoekopdrachten.
Overigens gebruik ik wel hiërarchische structuren om m’n werk te organiseren maar dat is dan in zogenaamde 'Catalogus sets'. Dat zijn een soort virtuele folders en subfolders waarin foto's op meerdere plekken kan/mag voorkomen terwijl hij in werkelijkheid maar een enkele keer is opgeslagen. Hierover een andere keer meer...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten