Wat is photo ingestion?
Een goed woord voor dit begrip in het nederlands bestaat volgens mij niet. Vertalingen als ‘opnemen’, ‘incorporatie’, ‘innemen’ en ‘importeren’ dekken geen van alle de lading erg goed.
Waar het om gaat is het overzetten van de foto’s van de camera (of kaartlezer) naar de computer, importeren komt misschien nog het dichtst in de buurt.
Hoe zet je de foto’s over van camera/kaartlezer naar de computer?
Gebruik je de verkenner daarvoor zoals ik dat in januari 2009 adviseerde of een ga je een gespecialiseerd programma gebruiken zoals bijvoorbeeld ImageIngester of wellicht de met de camera meegeleverde applicatie?
Het voordeel van ingestion software is dat een aantal zaken geautomatiseerd kunnen worden afgehandeld. Afhankelijk van welk programma je gebruikt kunnen dat de zaken zijn als:
- Gelijktijdige backup naar meerdere locaties (zoals een externe harde schijf)
- Meta informatie meegeven aan de te importeren foto’s. Dit kan bulksgewijs dus voor veel foto’s tegelijk. Dit hoeven overigens niet alleen de gegevens te zijn die altijd gelijk zijn zoals copyright maar veel ingestion applicaties hebben de mogelijkheid om sjablonen met metagegevens te maken voor iedere afzonderlijke situatie. Ben je dus op vakantie geweest of heb je een serie gemaakt voor een klant dan kun je op basis van een standaard sjabloon snel een nieuw sjabloon maken voor die desbetreffende situatie en alle foto’s van de kaart in een enkele handeling voorzien van de gegevens die er bij horen. Dit hoeft dus niet meer achteraf maar wordt meteen geregeld bij het overzetten van de foto’s van de kaart naar de computer.
- Hernoemen van de foto’s met een vooraf gedefineerde naamconventie
- Het organiseren van groepen foto’s in folders met vooraf gedefineerde naamconventie
- Het omzetten van het bestandsformaat, bijvoorbeeld van het Camera specifieke RAW formaat naar het uniforme DNG RAW formaat
Veelal zijn het zaken die je op een gegeven moment toch met je foto’s wilt regelen en ingestion software kan je workflow dus een stuk vereenvoudigen en versnellen.
Met de meeste (spiegelreflex) camera’s wordt overigens al software meegeleverd die dit proces voor zijn rekening neemt hoewel ik me realiseer dat wellicht niet alle applicaties even bruikbaar zullen zijn.
In januari 2009 was ik er nog van overtuigd dat de windows verkenner mij alle controle bood die ik nodig had om foto’s van de kaart of camera naar binnen te halen. Ik moet zeggen dat ik er nog steeds niet negatief tegenover sta maar toch gebruik ik tegenwoordig altijd Nikon Transfer. Dit is het ingestion programma dat Nikon mee leverde met mijn digitale camera. Ik ben dus nog niet zo ver dat ik er extra kosten voor heb gemaakt door ImageIngester te kopen ($ 40,-) maar ik sluit zeker niet uit dat nog te gaan doen omdat het zeker nog meer werk gaat schelen. Werk waar ik wellicht later niet meer aan toe zal komen...
Wanneer er mensen zijn die ook over Nikon Transfer beschikken maar de voordelen er (nog) niet van zien of niet weten hoe ze het programma het beste kunnen gebruiken dan wil ik dat best een keer op schrift zetten. Mocht je geïnteresseerd zijn, laat me dat dan even weten!
2 opmerkingen:
Hallo Roelof,
Ik gebruik ook Nikon Transfer en ben er over het algemeen tevreden over. Iets minder vind ik dat ik een aantal foto's ben kwijtgeraakt die ik met geen mogelijkheid meer terug kan vinden...Had ze in alle gevallen al een keer geselecteerd van de kaart en overgezet naar de pc, dus los van de rest van de foto's. Bij het overzetten van de hele kaart gaat het daarna blijkbaar mis? Had bij voorkeuren wel alleen nieuwe foto's overspelen opgegeven, maar het kan toch niet zo zijn dat je die foto's van de eerste ronde dan kwijt bent? Hoop dat je er iets over kunt zeggen!
Hallo Mariette,
Nee, foto's verdwijnen niet zo maar natuurlijk maar ze kunnen wel verloren gaan.
Je geeft niet aan of je de kaart na de eerste sessie leeg gemaakt hebt of niet. Wanneer dat niet het geval is staan ze nog gewoon op de kaart en moeten dus ook weer naar de computer zijn over te brengen.
Wanneer je de kaart wel leeg gemaakt hebt na de eerste sessie dan is je enige hoop dat de foto's toch nog ergens op je computer staan. Je geeft tenslotte aan dat ze daar wel ooit terecht zijn gekomen.
Wanneer je je foto opslag niet erg gestructureerd hebt opgezet dan kan het natuurlijk zijn dat je net op de verkeerde plek zoekt. Als eerste zou ik dan ook even het programmaatje PicasaII van Google dowloaden en installeren. Je kunt daarin opgeven dat hij al je harde schijven moet doorzoeken op foto's en na een tijdje (afhankelijk van hoe snel je systeem is en hoeveel gegevens er op staan) laat hij alles zien. Met een beetje geluk kun je ze dan weer terug vinden.
Wanneer je ze daadwerkelijk kwijt bent kan ik me 1 waarschijnlijk scenario voorstellen: Je camera gebruikt een automatische nummering (iets van DSC9510). Je begrijpt dat hij na 9999 weer bij 0001 begint. Hetzelfde nummer als van je allereerste foto met dit toestel. Wanneer je nu de foto's overzet naar de computer op de locatie waar die foto stond bestaat het gevaar dat hij wordt overschreven. Je kunt zelf het beste beoordelen of dit gebeurt kan zijn.
Roelof
Een reactie posten