Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

maandag 14 juli 2008

Mijn workflow voor digitaal fotobeheer













Een goede methode voor het beheer van je digitale foto's kan niet zonder een vooraf vastgestelde werkwijze (workflow) die je vervolgens nauwkeurig volgt.

Mijn advies is daarom om de werkwijze dus niet complexer of uitgebreider te maken dan waarvoor je zelf altijd de discipline op kan brengen!

In de praktijk betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat je de methode test en nader afstelt. Mijn workflow ziet er momenteel als volgt uit (klik op bovenstaande afbeelding voor een grafische weergave):

  1. Bij belangrijke fotosessie maak ik ook een back-up op locatie (vakantie bijvoorbeeld) naar een PhotoJukeBox of laptop
  2. Eenmaal weer thuis foto's downloaden Dowload naar de 'hoofdcomputer (in de fotografiewereld vaak het 'ingestionproces'  genoemd)

  3. Back-up naar tweede harde schijf (een 'echte' fysieke harde schijf dus op een andere partitie op dezelfde harddisk. Een externe harde schijf voldoet hier bijvoorbeeld aan)

  4. Cache opbouwen om de integriteit van de opname's te kunnen beoordelen

  5. Beoordeling van de integriteit van de foto's door ze een voor een op volledig scherm te beoordelen

  6. Formateer de kaart (in de camera en niet in de computer) Deze stap kan ook later maar zeker niet eerder

  7. Eerste inhoudelijk beoordeling van de opname's, missers worden verwijderd

  8. Hernoem volgens de naamconventie die ik heb bepaald: 2008_03_0001

  9. Toevoegen van Metadata aan m'n foto's. In deze fase alleen nog maar de bulkzaken zoals copyright

  10. Sterwaardering (beoordeling: Positief, Negatief en Ongerubriceerd)

  11. Eerste beeldaanpassingen (belichting, kleurtemperatuur) e.d.) in Camera RAW

  12. Synchronisatie van de sterwaardingen naar trefwoorden. Aan alle foto's met 2 sterren voeg ik het trefwoord RM:2STARS toe. Dit is een voorzorgsmaatregel aangezien het veel te gemakkelijk is om grote groepen foto's van een nieuwe sterwaardering te voorzien. Wanneer dit per ongeluk gebeurt ben je je oorspronkelijke waardering kwijt.

  13. Van de Camera RAW opname's worden DNG's gecreƫerd op de definitieve locatie (over het DNG formaat later meer)

  14. Bakcup DNG's

  15. Archiveer desgewenst de originele RAW's (dit doe ik zelf overigens niet)

  16. Catalogus bijwerken

  17. Afgeleide opnames in JPG maken
Vanzelfsprekend pas ik de flow aan zodra daar aanleiding toe is of dat er tooling is die de methode kan verbeteren of vereenvoudigen.

Opmerking dd maart 2017. Bij nalezing van dit oude artikel blijkt dat er heel veel in mijn workflow is aangepast. Ter lering en vermaak laat ik het artikel wel staan maar weet dat mijn huidige workflow aanmerkelijk efficienter is ingericht. 

Ik realiseer me ook dat bepaalde onderwerpen nauwelijks zijn toegelicht. 'Catalogus bijwerken', wat versta ik daaronder? Dit heb ik niet aangepast omdat ik er in latere artikelen dieper op inga. Browse dus vooral nog even verder of stel me een vraag in het formulier onder dit artikel!

Geen opmerkingen: